niedziela, 2 października 2011

Risotto z Woka

Cóż napisać ? Brak mi słów. Tyle się działo, tyle zmieniło. Zapał do gotowania został, tylko z dokumentacją jakoś słabo :] I mało czasu by to ogarnąć. 
Czas czas czas .... czas jesienny skłania do refleksji, ostatnie chwile, ostanie obiady na tarasie w promieniach popołudniowego słońca... 
Cieszmy się tym, i jedzmy !;))


Składniki (na 1 porcję):
  • 1/2 cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • pół torebki ryżu brązowego (50g)
  • mała cebula
  • 1/2 średniej papryki
  • bulion (0,5 l wody + pół kostki bulionowej warzywnej)
Ryż ugotuj na pół twardo. Obierz cukinię i razem z papryką pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj w kosteczkę.  Na rozgrzaną patelnię (najlepiej gdyby to był wok) wrzuć posiekaną cebulę by się zeszkliła. Dodaj wtedy paprykę i cukinię, chwilę podduś i dodaj czosnek. Podlej to wszystko odrobiną bulionu i wsyp ryż. Gotującą się potrawę cały czas podlewaj pozostałym bulionem. Gdy warzywa i ryż będą miękkie zdejmij patelnię z ognia. Bon Appetit ! 






Wartość Kaloryczna  270 kcal
Białko 7,8 g
Węglowodany 57,5 g
Tłuszcz 2,6 g

1 komentarz:

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)