Mało mięska tutaj. I dlatego być może niektórzy uznali ten blog za "wege.." . Nie! Mięso trzeba jeść, tylko wiedzieć, jakie.
A jakie ? Chude, białe na przykład cielęcina, wołowina, kurczak, indyk, żołądki drobiowe, polędwica wieprzowa... Jednak to sposobem przygotowania można dołożyć sporo kalorii. Radzę więc wystrzegać się smażenia na głębokim tłuszczu i tym podobnych eksperymentów.
Tą małą dygresją przejdźmy do meritum. Czyli do dania. :)
Z dedykacją dla studentów :D
- pierś z kurczaka 150 g
- pół cukinii
- 5 łyżek ugotowanego ryżu
- przyprawa curry
Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę i zamarynuj przyprawą curry. Cukinię obierz i pokrój w pół-plasterki. Mięso wrzuć na rozgrzaną patelnię (podlewając odrobiną wody) na 15 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie wrzuć cukinię do mięsa i podsmażaj, aż zmięknie. Pod koniec wsyp ryż, przemieszaj wszystko i zdejmij z ognia. Smacznego!
Wartość Kaloryczna 288 kcal (porcja)
Białko 35,3 g
Węglowodany 25 g
Tłuszcz 6,3 g
połączenie kurczaczka i cukinii - uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńfajnie wychodzi też z rusztu http://www.zgrilla.pl/grillowany-kurczak-z-cukinia-i-sosem-czosnkowym/
mniammmm :)
zmien kolor czcionki np. na biały bo nic nie widać ,a z chęcią bym poczytała twoje przepisy
OdpowiedzUsuńsorry juz wsztstko widać :)
OdpowiedzUsuń