Jesienna pogoda wpływa na mnie.. destrukcyjnie wręcz. Melancholijnie, wolę skryć się w bibliotece między mało uczęszczanymi regałami i zaczytywać się w powieściach Fiedlerowskich lub prowadzić słowne potyczki z moją przekorną nad parującym cappuccino.. Jednak długo tak nie pociągnę, bo przecież rok szkolny w pełni. Ale zanim zasiąde do nauki wpierw trzeba się posilić. Więc kieruję swoje kroki do kuchni a tam sterty przepisów wciągają mnie w swoją czasoprzestrzeń a moje poczucie czasu niknie..
Ach ..
- 2 tortille pełnoziarniste z tego przepisu
- pierś z kurczaka 150g
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej (60 g)
- 1cebula
- 1 ogórek kiszony
- pół papryki czerwonej
- przyprawa gyros
- 2 ząbki czosnku
- pół kubeczka jogurtu naturalnego (75 g)
- majeranek
Pierś umyj,pokrój w kostkę i obtocz w przyprawie gyros. Zostaw na 30 minut. W tym czasie pokrój ogórka w kosteczkę, paprykę w paski i cebulę w piórka i podsmaż chwilę na patelni (podlewając wodą). Podsmażone warzywa zdejmij z patelni i wymieszaj z kukurydzą. Następnie obsmaż panierowanego kurczaka na patelni (na wodzie). Zrób sos: jogurt naturalny wymieszaj ze zmiażdżonym czosnkiem (lub bardzo drobno posiekanym) i dopraw majerankiem.
Na placki tortilli nakładaj warzywa, mięso i polej sosem czosnkowym a następnie zwijaj to w ruloniki. Najlepiej smakuje od razu po przyrządzeniu.
Smacznego :)
Na placki tortilli nakładaj warzywa, mięso i polej sosem czosnkowym a następnie zwijaj to w ruloniki. Najlepiej smakuje od razu po przyrządzeniu.
Smacznego :)
Wartość Kaloryczna 283 kcal ( 1 tortilla )
Białko 24 g
Węglowodany 38,2 g
Tłuszcz 5,5 g
szkoda tylko że używasz gotowych przypraw typu gyros. Ja wolę sama zrobić mieszankę przypraw, jest smaczniejsza, wiem co się w niej znajduje. poza tym wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńAniu, jestem pełna podziwu. Szczerze mówiąć, też chciałabym mieć i stosować przyprawy "własnej produckji", bo nie ma porównania z kupnymi pod względem jakośći, a przede wszystkim komfortu psychicznego i śwaidomości co się tak naprawde znajduję w naszym jedzeniu.
OdpowiedzUsuńNiestety zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać
co ja o tym myśle? że to cholernie apetyczne i swietnie wyglada, a do tego tak malo kalorii.. jestes moim guru!
OdpowiedzUsuńPlacka do tortilli sama nigdy jeszcze nie robiłam, ale i owszem, przygotowywałam sobie coś podobnego. Pyszny, szybki, no i całkiem zdrowy obiad. :)
OdpowiedzUsuńNadzienie apetyczne i sycące;)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda i z pewnościa jest pyszne!
OdpowiedzUsuńapetycznie wygląda i na pewno jest smaczne :)
OdpowiedzUsuńale pyszności!!! chyba niedługo zrobię tortille, bo nie wytrzymam ;))
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda;)
OdpowiedzUsuńJak rozumiem 283 kcal to ilość całej gotowej tortilli czyli wszystkie użyte składniki w jednej sztuce dają taką liczbę, tak?
OdpowiedzUsuńOczywiście mam na myśli jedna tortilla = wszystko co podano w składnikach - mięsko itp. ;)
OdpowiedzUsuńAron - Cały przepis jest przewidziany na przygotowanie dwóch porcji dania, czyli jeśli masz zamiar zjeść wszystko to będzie to 2x283 kcal czyli 566 kcal.
OdpowiedzUsuńKalorie obejmują i farsz (czyli mięsko i resztę) i placek ;)
Dziękuje za szybką i rzeczową odpowiedź ;) czyli we wszystkich przepisach podana kaloryczność dotyczy już w pełni gotowego do spożycia produktu z wykorzystaniem wszystkich jego elementów? :)
OdpowiedzUsuńSwoją drogą 600 kalorii w dwóch sztukach takiego jadła to tyle co nic, porównując z jakimiś badziewiami z mc donalda itp...
OdpowiedzUsuńJak widzę takie przepisy jak tu to mam inne podejście do diety 1000 kcal
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, na pewno przetestuję w następną sobotę, jak będę miała więcej czasu. :) I kalorii malutko, jak na takie pysznotki. ;-)
OdpowiedzUsuńZrobilam ten przepis ale na ciasto dalam maki 450 bo nie mialam innej. Jak podeszwa... Guma arabska...
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam mężowi na kolacje,po prostu niebo w gębie. Dziękuję
OdpowiedzUsuńKocham takie tortille :)
OdpowiedzUsuń