Placki sławne, znane i lubiane. Dzisiaj nie danie lecz przepis na placek solo- bazę nieskończonej ilości dań w kuchniach świata , a i tak każdy potrafi pokombinować i zrobić coś jeszcze innego od innych... taka natura polska niepokorna jest :]
Dobra wiadomość jest taka, że nie ma potrzeby robienia ich "na bieżąco". Czyli - jak cię najdzie ochota to poszalej z wałkiem w ręku (na stolnicy, nie na głowie lubego :)) i zrób większą ilość placków, a potem spokojnie możesz je przechowywać w lodówce (w woreczku) nawet do tygodnia.
W oryginale przepis znajdziesz u p.Magdy a poniżej moje wykonanie.
Składniki (na 10 placków o średnicy 20cm):
- 3 szklanki mąki pełnoziarnistej (ok. 360 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
- ok. 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
- zioła prowansalskie
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i ziołami. Dolej wodę i połącz składniki. Gdy już uzyskasz zbitą konsystencję dodaj olej i wyrabiaj ciasto. Gdy już będzie wyrobione (miękkie, nie klejące się do dłoni) przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do "przegryzienia się".
Potem delikatnie je uformuj w wałek i podziel na 8 części. Każdą część rozwałkuj na cienki placek (na stolnicy, posypując mąką). Wykrawaj tortille za pomocą talerzyka. Z pozostałych skrawków wyrób ciasto - powinno starczyć jeszcze na ok. 2 placki.
Potem delikatnie je uformuj w wałek i podziel na 8 części. Każdą część rozwałkuj na cienki placek (na stolnicy, posypując mąką). Wykrawaj tortille za pomocą talerzyka. Z pozostałych skrawków wyrób ciasto - powinno starczyć jeszcze na ok. 2 placki.
Tortille podgrzewaj z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni (ok. 30 sekund na jednej stronie), przewracając gdy pojawią się pęcherzyki.
Ciepłe placki przykryj ściereczką(stygnąc - nabiorą elastyczności).
Ciepłe placki przykryj ściereczką(stygnąc - nabiorą elastyczności).
Wartość Kaloryczna 100 kcal (1 placek)
Białko 3,2 g
Węglowodany 24,2 g
Tłuszcz 1,1 g
O, świetnie, domowe tortille, i to jakie ładne! Na pewno zrobię. ;>
OdpowiedzUsuńpodbieram przepis ;D
OdpowiedzUsuńJakiej dokładnie mąki używasz? ;)
OdpowiedzUsuńMąki żytniej razowej typ 2000
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńZ warzywami...mniami :D
OdpowiedzUsuńA można te tortille zamrażać?
Pati, no jasne że tak :) Pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńDzięki za odpowiedź ;)Niedługo zabieram się za robienie tortilli! :)) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńA dlaczego patelnia mi się trochę przypaliła? Nie dawałam tłuszczu na patelnię, bo nic nie pisałaś i miałam mocno rozgrzaną. Może powinna być teflonowa?
OdpowiedzUsuńNa dobrym teflonie nie trzeba dodawać tłuszczu, placek powinien się ładnie przypiec, a nie smażyć.
UsuńAle i tak wyszły pyyyyycha! :))
OdpowiedzUsuńdlaczego ciasto nie chciało 'odkleić się od rąk' i musiałam użyć ponad 0,5kg mąki? czy to wina zwykłego oleju, zamiast słonecznikowego (jak w przepisie)? tak poza tym to bardzo dobra :)
OdpowiedzUsuńObtocz ręce w mące, a ciasto nie będzie sprawiać problemu. ;)
Usuńprzepyszna! nafaszerowalam ja salata lodowa, kurczakiem duszonym w szpinaku i sosem czosnkowym - niebo w gębie! :)
OdpowiedzUsuńNo nie!!! Takiej pyszności to się nie spodziewałam :) PYCHOTA!!! Farsz był według mojego pomysłu, ale same tortille rewelacja!!! Acha i mój pomysł na to by sie dało zwinąć tortille gdy jest zbyt twarda - nalać troszke wody do garnka i zagotować, na garnek nałożyć kuchenną ściereczke (najlepiej nałożyć gumke albo przewiązać sznurkiem by się trzymała na garnku - to tak jak się robi pampuchy na parze)i na to tortille na chwilke a zmięknie pięknie w mgnieniu oka :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry patent ! ;D
UsuńMam pytanie... Czy zamiast oleju słonecznikowego może być np. oliwa z oliwek? :)
OdpowiedzUsuńMoże być .
UsuńJa tą tortille robię od bardzo dawna, oczywiście dzięki Twojemu przepisowi :) Jest wspaniała, a co do komentarzy użytkowników - ja też miałam problemy z przygotowaniem jej, ale to tylko kwestia czasu i obserwacji, jeśli ciasto wychodzi klejące - dodajcie mniej wody na początku i obserwujcie czy już starczy, czy trzeba jeszcze dodać, czy też dosypać trochę mąki. Eksperymentujcie! Wybierzcie olej jaki Wam się podoba, dodajcie przyprawy. Nie bójcie się gotowania:)
OdpowiedzUsuńDokładnie. Kreatywność w kuchni a nie sztywne trzymanie się przepisu. Tutaj można pokombinować i wyczuć siebie. Pozdrawiam pysznie ! ;)
UsuńPrzepis źle sformułowany. Proporcje prowadzą do uzyskania ciasta o dużej kleistości, co uniemożliwia rozwałkowanie go. Należało dodać zdecydowanie więcej mąki, aby coś z tego wyszło. Pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuńPS. Po modyfikacji wyszły super ;)
Polecam przepis ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam sobie jeden taki placek. Pysznie i zdrowo c;
Ja właśnie nie wiem, jak Wy wszyscy wyrabiacie to ciasto z mąki pełnoziarnistej? Ja wyrabiałem według przepisu i ciasto było strasznie zbite i ciągle się kleiło. Więc dodawałem letniej wody i nie jest ono już tak zbite, ale ciągle kleiste. Spróbowałem nawet maszynką ze specjalnymi końcówkami, ale dalej jest kleiste. I się poddałem. Teraz to ciasto leży przykryte w ciepły miejscu i spróbuję szczęścia jutro, ale coś wątpię, żeby coś z tego wyszło, a mam nieziemską ochotę na takie tortille... :(
OdpowiedzUsuńTeż miałam straszny problem z rozwałkowaniem tego, ciągle się kleiło. W końcu z połowy składników wyszły mi cudem 3 małe placki, a teoretycznie powinno być 6. Smak był baaardzo przeciętny, może dlatego, że nie dałam soli, albo za dużo prowansalskich.
OdpowiedzUsuńZrobiłam bez oleju ;) Wypadło mi to z głowy. Ale i tak wyszły przepyszne. Nawet młodsza siostra-niejadek się zachwycała! Podałam jej z serkiem śmietankowym na śniadanie, a ja już przyszykowałam sobie na obiad kurczaka i warzywa z innego twojego przepisu :) A i dzięki za kaloryczność :) Zapraszam cię na chilicake.blogspot.com
OdpowiedzUsuńZrobiłam wg przepisu i wyszły 4 placki + malutki kawałek. Robiłam na mące pełnoziarnistej pszennej i wyszły troszeczkę suche i twarde, ale pyszne. Ciasto podczas wyrabiania nie było zbyt elastyczne, więc dodałam jeszcze po łyżce wody i oleju. Dobrze, że napisałaś, ile u ciebie to 3 szklanki. Ja zakładam z góry, że szklanka mąki to 170 gram, a nie 120.
OdpowiedzUsuńMąka żytnia jest o 50 procent lżejsza od mąki pszennej.
UsuńCześć, Tortille wychodzą Ci plastyczne czy takie strasznie sztywne?
OdpowiedzUsuńŚcisk:)
Tortille są dosyć sztywne, ale jest na to sposób. Nalej trochę wody do garnka i zagotuj, na garnek nałóż ścierkę kuchenną i umocuj ją np. sznurkiem. na to placek i za chwile powinien zmięknąć.
UsuńPozdrawiam. ;)
Oooh, rozumiem już o co chodzi. Ja raz próbowałam takie zrobić dietetyczne, ale wyszła z tego tragedia na patelnii niż cokolwiek zjadliwego :( Nie miałam solidnej masy, tylko wylałam taką masę jak na naleśniki tylko z 'takowymi' składnikami na tortille na patelnię.
OdpowiedzUsuńhttp://forget-me-notsss.blogspot.com
Ha ha ha. Kuchenne kombinacyje śmieszne są. ;)
UsuńSuper przepis! Właśnie tego szukałam. Wykorzystam go na pewno w moich dietetycznych przepisach na dania meksykańskie:) Pozdrawiam cieplutko i zapraszam do mnie http://dietetyczne-przepisy.net/dietetyczne-przepisy/ może też czymś zainspiruję:) u mnie dużo włoskich pyszności w wersjach dietetycznych.
OdpowiedzUsuńDałam mąkę pszenną razową i wyszła guma, nic się z tego nie dało zrobić :(
OdpowiedzUsuńwitam, ja zrobiłam z mąki żytniej z dodatkiem otrębów żytnich i przypraw oraz ziół, wyszło super!!!
OdpowiedzUsuńPrzepis zapowiada się bardzo ciekawie. Bezapelacyjnie muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńTwoje tortille wyglądają pysznie, bardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
Usuń