sobota, 22 października 2011

Ciasto a'la Mleczna Kanapka

Nikomu chyba na myśl nie przychodzi "buła z mlekiem" . Wszyscy wiedzą , że chodzi o popularny puszysty biszkoptowy deserek  Nic więcej nie trzeba mówić. Lekko, dietetycznie, i oczywiście nie-kupne tylkoWłasnej Produkcji. Cóż to za satysfakcja. :]

Eat, pray, love ? Raczej -  EAT EAT EAT ; ]



Składniki (na 8 kawałków):
       Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej (ok.45g)
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki kakao 12%
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Ubij żółtka na puszystą pianę, dodaj cukier, mąkę, proszek do pieczenia, kakao,cynamon i oliwę i wymieszaj.
Ubij sztywną pianę z białek i połącz z masą kakaową (delikatnie). Masę wylej na blachę (ok. 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
       Masa:
  •  ser biały chudy 250g
  • pół szkalnki mleka 0,5% (125 ml)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego (8 g)
Ser zmiksuj z cukrem waniliowym.  Mleko podgrzej i rozpuść w nim żelatynę. Połącz zawiesinę z masą serową.
Biszkopt przekrój na dwie równe części. Na spód daj 1 część biszkoptu, następnie przełóż go masą serową i przykryj drugą częścią biszkoptu. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny by masa ładnie stężała (ja wstawiłam na całą noc) .


Wartość Kaloryczna  125 kcal (1 kawałek )
Białko 13,5 g
Węglowodany 10 g
Tłuszcz 3,8 g

40 komentarzy:

  1. Moje dziecko uwielbia mleczne kanapki i pochłania je tonami...Nigdy nie wpadłam na pomysł by upiec takie ciasto! Genialny pomysł! A jak lekkie to i mama nawet zje!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jej, w życiu nie pomyślałabym, że taki kawał ciasta może mieć tak małą wartość kaloryczną ;OO Dobry sposób na odchudzenie dziadka łasucha!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. i takie ciasto chętnie bym zjadła. Robiłam kiedyś z "nieodchudzonego" przepisu i smakowało jak masło z cukrem :/

    OdpowiedzUsuń
  4. ja też normalnie nie mogę uwierzyć, że tak mało kalorii, a ile białka! czy jest wystarczająco słodkie? pytam bo ja lubię słodycze i ciężko mnie zasłodzić :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa jest średnio słodka (wiadomo - im słodsze tym kaloryczniejsze), więc jeśli lubisz bardzo słodkie to dodaj do masy cukru pudru. Wtedy ciasto napewno idealnie trafi w Twe gusta ;]

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialne, wersja dosłodzona bardzo mi się podoba ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przekonuje mnie ta mała ilość kalorii,a ja sama uwielbiam mleczne kanapki :) To więc też coś dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. oj fajne toto, ja nie jadłam nigdy mlecznej kanapki (tego oryginalnego ciacha) ale to chętnie bym spróbowała - m.in. dlatego że pełnoziarniste :))) a jestem fanką wszystkiego co pełnoziarniste

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy można zamienić żelatynę na agar ? Jeśli tak to ile trzeba go dać ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście nie próbowałam wersji z agarem zamiast żelatyny. Myślę jednak że można spróbować, tylko zamiast 3 łyżeczek dodać 1 agaru. Jednak nie mogę zagwarantować że się uda.. :]
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Jaki wspaniały blog! rzadko piszę takie rzeczy, ale Twoje przepisy mnie urzekły od początku do końca - najchętniej wypróbowałabym je wszystkie na raz. I to w tej chwili!
    a ta mleczna kanapka powala, następne ciasto jakie robię to sernik, ale potem w kolejce już stoi to, bo jest niesamowite. i to białko!

    OdpowiedzUsuń
  11. tak tylko jeszcze zapytam: ser biały wymieniony w przepisie to zwykły twaróg (zmielony czy nie?) czy serek typu toska, homogenizowany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Emma, wieeelkie dzięki :) Jest naprawdę bardzo miło, szczególnie jak się słyszy, że to co robisz ludzie doceniają i korzystają z tego :) A w sprawie sera - jest to najzwyklejszy twaróg w "kostce", nie zmielony,, poprostu w całości wrzucasz taki i miksujesz jak w przepisie.

      Życzę smacznego zajadania:)

      Usuń
  12. ciasto prezentuje sie wspaniale i coraz bardziej sklaniam sie ku temu, co dietetyczne. Chetnie wyprobuje przepis..

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajny pomysł na deser:) Zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  14. hej!
    świetny blog, niedawno odkryłam przepis na to ciasto i postanowiłam go wypróbować. upiekłam wczoraj, a dzisiaj już prawie nie ma;) czyli chyba smakowało, mimo że biszkopt nie wyszedł taki ładnie wyrośnięty jak Twój, a masa zgęstniała zanim zdążyłam ją nałożyć (za długo z nią czekałam chyba) dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wymiary blachy to 35cm na ile? ;p

    OdpowiedzUsuń
  16. Amelio,
    jakiego rodzaju mąki pełnoziarnistej użyłas? tzn. typ? Ja mam w domu typ pszennej 2000 i boję się, że może nie wyjść bo ona nie do wszystkiego się nadaje...

    OdpowiedzUsuń
  17. Niestety ciasto mi nie wyszło :( po upieczeniu było strasznie płaskie, w ogóle nie wyrosło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ono nie wyrasta dość wysoko, nie bądź pesymistą. ;)

      Usuń
  18. Ten sernik to coś dla mnie,szukałam takiego przepisu bo kupiłam chudy serek Pilos z Lidla i chcę coś z niego upiec a ten przepis wpadł mi w oko.

    OdpowiedzUsuń
  19. Mi ta masa kakaowa (przed dodaniem białek) w ogóle nie wyszła zrobiła się grudkowata i sypka. Po dodaniu sztywnej piany z białek nie umiałam jej połączyć z tym czymś kakaowym co mi wyszło. Wyglądało to tak, jakby brakowało mi jakiegoś składnika lejącego typu mleko czy coś w tym stylu
    Co zrobiłam nie tak? Pozdrawiam Iza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do ubijanych żółtek powinnaś stopniowo i delikatnie dodawać pozostałe składniki. Pewnie w tym tkwił błąd. Następnym razem musi wyjść. Pozdrawiam. ;)

      Usuń
  20. a Twoja jedna "porcja","kawałek" ile ma gramów albo mniej więcej jakiej jest wielkości?

    OdpowiedzUsuń
  21. Mi za pierwszym razem też tak wyszło. W jednej misce ciasto jak na pierogi, w drugiej białka. 35 cm formy jest wedlug mnie jest lekką przesadą. Ciasto wyszło na małą keksówke. Całe ma 880 kcal, więc wartość kaloryczna takiego kawałka na zdjęciu na pewno nie będzie miała 130 kcal.

    OdpowiedzUsuń
  22. Gowno a nie biszkopt wyszedł z tego przepisu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi. Że ani ciasta ani kultury nie masz.

      Usuń
  23. 'ser biały' chodzi o zwykły twaróg? (:

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, chodzi o taki twaróg w kostkach pakowany w 200 - 300 g porcje.

      Usuń
  24. Mogłabym użyć mąki orkiszowej zamiast pełnoziarnistej jak w przepisie? Wyjdzie mi wtedy ciasto czy raczej nie jak myślicie? (:

    OdpowiedzUsuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)