poniedziałek, 10 października 2011

Pełnoziarniste pod Tuńczykiem

Szybkie to, charakterny ma smaczek, a "rybką" dania jest ..rybka - tuńczyk.
Baza dania ? Makaron. Ale jak makaron, to tylko pełnoziarnisty.  Dlatego spaghetti, bo się tak 'skomplikowanie' wsuwa, że samoistnie się ten posiłek celebruje. 
Kropka.


Składniki (na 1 porcję):
  • pół puszki tuńczyka w w sosie własnym
  • 60g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
  • 1 mały ogórek kiszony
  • pól cebuli
Makaron ugotuj (według zaleceń na opakowaniu) i odcedź. Cebulę posiekaj na małe kawałeczki i zeszklij na patelni (podlewając wodą). Ogórka pokrój w kosteczkę i dodaj do cebuli. Następnie dodaj tuńczyka (nie odcedzonego!) i jeszcze chwilę podsmażaj (aż zalewa tuńczykowa wyparuje prawie cała).
Makaron przełóż na talerz a na to daj treść tuńczykową. 
Smacznego ! 

Wartość Kaloryczna  324 kcal (1 porcja)
Białko 30,8 g
Węglowodany 44,9 g
Tłuszcz 2g

7 komentarzy:

  1. proste, zdrowe i smakowite :) czego chcieć więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, nie ma to jak połączenie prostoty i smaku! A pełnoziarnisty makaron to ja uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. proste, szybkie, smaczne - takie jak lubię. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak dla mnie za suche. Wolę wersję z jogurtem naturalnym. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jogurt i ogórek kiszony. Odważnie! Ale trzeba kombinować w kuchni, a co. ;)

      Usuń
  5. Jadłam dzisiaj i pychota! :)
    polecam

    OdpowiedzUsuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)