Definitywnie pożegnałam się z polskim babim latem. Szaro za oknem, próby przemycenia na dwór pół bucików lub balerin okazują się destrukcyjne .. (z autopsji wiem, że nie warto, bo pamiątka w postaci kataru zakłóca normalny tok życia i bycia, a nawet myślenia ! ). W stanie przedchorobowym narzuciłam sobie za priorytet uzupełnienie rezerw witamin. Więc zamiast Weekendowej Cukierni coś innego ale i bliskiego piekarzeniu.
Nazwa >Wytrawne Ciasto< kryje w sobie placek.. a nawet spełnia funkcje pasztetu ( ja zajadałam się nim solo jak i tak: plasterek na kromkę razowca <-- i całkiem nieźle to smakuje:)).
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (ok.240 g)
- 2 jajka
- 1 cukinia
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (kopiasta)
- mielona papryka słodka
- zioła prowansalskie
- pół szklanki wody (opcjonalnie)
Jajka ubij na puszystą masę, dodaj olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieraj (gdy masa wyjdzie za gęsta dodaj wodę) .
Cukinię obierz i zetrzyj na tarce (grube oczka). Odciśnij ręką nadmiar wody. Dodaj do masy mącznej, przypraw ziołami prowansalskimi i papryką (sporo) i wszystko zmiksuj. Masę przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 60 minut.
Wartość Kaloryczna 95 kcal ( 1 kawałek )
Białko 3,8 g
Węglowodany 18 g
Tłuszcz 2,6 g
Uwielbiam takie cukiniowe ciasto...ja piekłam z kabaczkiem...równiez pyszne:-)
OdpowiedzUsuńIle ta cukinia ważyła i ile najlepiej dać przypraw ? Pozdrawiam, Agnieszka :)
OdpowiedzUsuńAga, użyłam średniej wielkości cukinie, coś około 270 g . Ziół możesz dać symbolicznie tzn. łyżeczkę, a jeśli nie lubisz to możesz nawet pominąć. Za to słodka papryka być musi, musowo, w ilości około 2 łyżeczek .
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło i smacznie :)