Co zrobić, gdy zostało ci trochę ryżu (z czegokolwiek) ? To ! To danie. :)
Szybki miszmasz na patelni, trochę szaleństwa z nożem w ręku . I jest jedzonko !
Mięsisty groszek dodaje charakteru, a pestki dyni ? Teraz przepis bez dyni się nie obejdzie, więc to taki mały bonus.
Z pozdrowieniami i dedykacją dla kumpeli, która dzisiaj zaczęła przygodę z technikum gastronomicznym :)
- pól szklanki ugotowanego ryżu brązowego (ok.80 g)
- 5 łyżek zielonego groszku konserwowego
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka pestek z dynii
- pieprz
Cebulę posiekaj w piórka, a czosnek w drobną kosteczkę. Podsmaż je na patelni (podlewając wodzą). Dodaj ryż oraz groszek. Cały czas mieszając, wbij jajko i dodaj pestki dyni. Przypraw do smaku.
Smacznego ! :]
Wartość Kaloryczna 330 kcal (1 porcja)
Białko 18,8 g
Węglowodany 39,8 g
Tłuszcz 11,7g
Bardzo fajne danie, podoba mi się połączenie składników. Chętnie bym wypróbowała :)
OdpowiedzUsuńSzybko i smakowicie:-)
OdpowiedzUsuńpychota, właśnie zrobiłam, tylko zamiast dyni na samym początku wrzuciłam pomidora (do cebuli i czosnku) dzięki !
OdpowiedzUsuńWłaśnie przyrządzam ;)
OdpowiedzUsuńTo smacznego efektu zajadania życzę ! ;)
Usuń