czwartek, 13 października 2011

Ryż z Warzywami i Jajkiem

Co zrobić, gdy zostało ci trochę ryżu (z czegokolwiek) ? To ! To danie. :)
Szybki miszmasz na patelni, trochę szaleństwa z nożem w ręku . I jest jedzonko !
Mięsisty groszek dodaje charakteru, a pestki dyni ? Teraz przepis bez dyni się nie obejdzie, więc to taki mały bonus.

Z pozdrowieniami i dedykacją dla kumpeli, która dzisiaj zaczęła przygodę z technikum gastronomicznym :)


Składniki ( na 1 porcję):
  • pól szklanki ugotowanego ryżu brązowego (ok.80 g)
  • 5 łyżek zielonego groszku konserwowego
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka pestek z dynii
  • pieprz
Cebulę posiekaj w piórka, a czosnek w drobną kosteczkę. Podsmaż je na patelni (podlewając wodzą). Dodaj ryż oraz groszek. Cały czas mieszając, wbij jajko i dodaj pestki dyni. Przypraw do smaku.
Smacznego ! :]


Wartość Kaloryczna  330 kcal (1 porcja)
Białko 18,8 g
Węglowodany 39,8 g
Tłuszcz 11,7g

5 komentarzy:

  1. Bardzo fajne danie, podoba mi się połączenie składników. Chętnie bym wypróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pychota, właśnie zrobiłam, tylko zamiast dyni na samym początku wrzuciłam pomidora (do cebuli i czosnku) dzięki !

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie przyrządzam ;)

    OdpowiedzUsuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)