piątek, 28 października 2011

Spaghetti z Cukinią

Piątek.. piątkowe gotowanie jest albo "z przesadą" albo "na szybko". Nigdy w normalnym trybie i tempie. Ta zależność jest porąbana ale u mnie tak jest zawsze i już. Niczym jedno z Praw Murphy'ego. Dzisiaj w obrotach ta druga - szybka grupa :)
Zamysłów na makaron spaghetti jest wiele, poniżej kolejna wariacja na ten temat. Niespodzianką mogą okazać się pieczarki nieuwzględnione w nazwie, no i feta.


Składniki (na 1 porcję):
  • makaron pełnoziarnisty 60g
  • pół małej cukini(130g)
  • ser feta light 50g
  • pieczarki marynowane w zalewie własnej 100g
  • bazylia
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Cukinię obierz i zetrzyj na tarce (grube oczka). Uduś przez chwilę w garnku w garnku i cały czas mieszająć dodaj pieczarki i pokruszony ser feta. Przypraw bazylią i gotuj do uzyskania zibitej masy (ser musi "zginąć" w masie). Makaron przełóż na talerz i przykryj breją.
Smacznego :)


Wartość Kaloryczna  322 kcal ( 1 porcja )
Białko 19,5 g
Węglowodany 45,6 g
Tłuszcz 7,1 g

4 komentarze:

  1. uwielbiam wszelkie makaronowe propozycje, a ta bardzo mi sie podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cukinia bardzo często gości na moim stole w towarzystwie makaronu :) Twoja propozycja wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, cukinia plus makaron to naprawdę dobre połączenie :) Pozdrawiam i polecam .

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam spaghetti z cukinią. Następnym razem dodam do tego także pieczarki w zalewie. :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)