Szarlotka jest poprostu boska - mi bardzo przypadła do gustu - wybitnie jabłkowa, słodka w sam raz , wilgotna lecz nie mokra, a ciasto jest półkruche, nie ciężkie i tłuste i ....jednak orkiszowa mąka ma swoją magię :p
- ser biały chudy 100g
- 1 jajo
- mąka orkiszowa 200g
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka 0,5 %
- 1 łyżka oleju (ja dałam lniany)
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 25 tabletek słodzika
- 1 kg jabłek
- 3 łyżeczki cynamonu
W tym czasie obierz jabłka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka wymieszaj z cynamonem.
Wyjmij masę z lodówki.. 2/3 ciasta rozwałkuj na cienki placek i przełóż go do tortownicy (moja 24 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia, obklej też boki. Piecz spód przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Wyjmij podpieczony spód, nałóż jabłka. Pozostałe 1/3 ciasta rozwałkuj na cienki placek i przykryj masę jabłkową. Szarlotkę piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 40 minut.
Wartość Kaloryczna 185 kcal (1 kawałek)
Białko 7,8 g
Węglowodany 32 g
Tłuszcz 2,7 g
Uwielbiam szarlotki z dużą ilością jabłek:)
OdpowiedzUsuńA ten ser w składnikach to do czego dajemy?
Ups,mały kruczek mi się wkradł, już wnoszę poprawki ;) Dzięki za zwrócenie uwagi :]
OdpowiedzUsuńPoza tym dla mnie jbłka są poprostu niesamowite - można je 'wcisnąć' do każdego dania praktycznie, czy to mięso czy deserek. A w dodatku w Polsce to taki powszedniak, że w każdym sklepie znajdę po parę odmian. Jednym słowem bliskie memu serduchu są :)
wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńMm, muszę taką upiec. :)
OdpowiedzUsuńWiecej jablek niz ciasta - tak jak lubie!
OdpowiedzUsuńile jabłek :) pycha...
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
:) zdrowe i dietetyczne - czyli coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńFajnie, że zastosowałaś ocet jabłkowy - znaczy, że znasz jego właściwości :)
Poproszę kawałeczek :)
pozdrawiam i zapraszam do mnie:)
jeszcze nigdy nie jadłam niczego z maki orkiszowej, muszę kiedyś coś takiego upichcić :)
OdpowiedzUsuńSame zalety! Cudowne ciasto:)
OdpowiedzUsuńJuż mam ochotę na taki kawałek albo dwa. Wygląda wspaniale :D
OdpowiedzUsuńpyszna jest, rewelacja po prostu, smakowało całej mojej rodzinie zjedzona w 3 minuty ;)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować ten przepis, bardzo lubię mało skompikowane ciasta i ta dużo ilość jablek- brzmi zachęcajaco. Przeraża mnie tylko ten slodzik, więc zamienię go na ksylito. Słodziki to sama chemia. Klliisiaa koniecznie spróbuj mąki orkiszowej. Jest rewelacyjna.W odróżnienia do pszenicy jest bardzo zdrowa, a ciasta wychodzą wyborne:)
OdpowiedzUsuńCzy ktoś wie ile ksylitolu powinnam dodać zamiast tych 25 tabletek?
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Czy mogłabyś dodać ile to cukru? 25 tabletek niestety nic mi nie mówi :)
OdpowiedzUsuń25 tabletek słodziku odpowiada 125 gramom cukru. Ksylitol jest około 1/4 mniej słodszy od cukru dlatego powinnaś go dodać trochę więcej.
Usuń