czwartek, 17 listopada 2011

Szarlotka Orkiszowa

 Ostatnie zapasy "ogrodowych' jabłuszek mi się kończą... a miały starczyć na całą zimę ;) No trudno, potrzeba piekarzenia jest większa i trzeba ją zaspokajać.
Szarlotka jest poprostu boska - mi bardzo przypadła do gustu -  wybitnie jabłkowa, słodka w sam raz , wilgotna lecz nie mokra, a ciasto jest półkruche, nie ciężkie i tłuste i ....jednak orkiszowa mąka ma swoją magię  :p


Składniki (na 8 kawałków):
  • ser biały chudy 100g
  • 1 jajo
  • mąka orkiszowa 200g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka 0,5 %
  • 1 łyżka oleju (ja dałam lniany)
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 25 tabletek słodzika 
  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżeczki cynamonu
Ubij jajko na puszystą masę, dodaj rozgniecione tabletki słodziku, ser, ocet, olej, mleko. Następnie wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia,wymieszaj i ręcznie zagnieć ciasto. Włóż do lodówki na 1,5 h.
W tym czasie obierz jabłka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka wymieszaj z cynamonem.
Wyjmij masę z lodówki.. 2/3 ciasta rozwałkuj na cienki placek i przełóż go do tortownicy (moja 24 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia, obklej też boki. Piecz spód przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Wyjmij podpieczony spód, nałóż jabłka. Pozostałe 1/3 ciasta rozwałkuj na cienki placek i przykryj masę jabłkową. Szarlotkę piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 40 minut.


Wartość Kaloryczna  185 kcal (1 kawałek)
Białko 7,8 g
Węglowodany 32 g
Tłuszcz 2,7 g

15 komentarzy:

  1. Uwielbiam szarlotki z dużą ilością jabłek:)
    A ten ser w składnikach to do czego dajemy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ups,mały kruczek mi się wkradł, już wnoszę poprawki ;) Dzięki za zwrócenie uwagi :]
    Poza tym dla mnie jbłka są poprostu niesamowite - można je 'wcisnąć' do każdego dania praktycznie, czy to mięso czy deserek. A w dodatku w Polsce to taki powszedniak, że w każdym sklepie znajdę po parę odmian. Jednym słowem bliskie memu serduchu są :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiecej jablek niz ciasta - tak jak lubie!

    OdpowiedzUsuń
  4. ile jabłek :) pycha...


    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. :) zdrowe i dietetyczne - czyli coś dla mnie!
    Fajnie, że zastosowałaś ocet jabłkowy - znaczy, że znasz jego właściwości :)
    Poproszę kawałeczek :)

    pozdrawiam i zapraszam do mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. jeszcze nigdy nie jadłam niczego z maki orkiszowej, muszę kiedyś coś takiego upichcić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Same zalety! Cudowne ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Już mam ochotę na taki kawałek albo dwa. Wygląda wspaniale :D

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszna jest, rewelacja po prostu, smakowało całej mojej rodzinie zjedzona w 3 minuty ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę wypróbować ten przepis, bardzo lubię mało skompikowane ciasta i ta dużo ilość jablek- brzmi zachęcajaco. Przeraża mnie tylko ten slodzik, więc zamienię go na ksylito. Słodziki to sama chemia. Klliisiaa koniecznie spróbuj mąki orkiszowej. Jest rewelacyjna.W odróżnienia do pszenicy jest bardzo zdrowa, a ciasta wychodzą wyborne:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy ktoś wie ile ksylitolu powinnam dodać zamiast tych 25 tabletek?

    OdpowiedzUsuń
  12. Super przepis! Czy mogłabyś dodać ile to cukru? 25 tabletek niestety nic mi nie mówi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 25 tabletek słodziku odpowiada 125 gramom cukru. Ksylitol jest około 1/4 mniej słodszy od cukru dlatego powinnaś go dodać trochę więcej.

      Usuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)