Bardzo zasmakowałam w tym chlebku, jest dobrą podstawą do kolacyjnych kanapek, do przegryzania saute. Raczej wytrawny, mega aromatyczny - w mojej wersji królują zioła prowansalskie, ale jeśli ktoś nie przepada, można w ich miejsce dodać coś innego. Także - do roboty :) Przepis wypatrzyłam u Tainny.
- 10 łyżek zmielonych otrąb owsianych
- 2 łyżki niezmielonych otrąb owsianych
- pół szklanki mleka 0,5%
- ser biały chudy 250g
- 4 jaja
- 1 paczka drożdży instant 7g
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- zioła prowansalskie
Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij na puszystą masę, dodaj biały ser. Ucieraj, a następnie dodaj zmielone otręby wymieszane z proszkiem do pieczenia, zioła prowansalskie i niezmielone otręby. Potem dodaj roztwór mleka z drożdżami.
Z białek ubij sztywną pianę i dodaj do masy otrębowej. Wszystko razem delikatnie wymieszaj łyżką. Przelej do keksówki (moja 25x10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.
Wartość Kaloryczna 83 kcal ( 1 kromka )
Białko 9,4 g
Węglowodany 5,2 g
Tłuszcz 2,7 g
smacznie wygląda :D
OdpowiedzUsuń