Coś szybkiego, do kawy i książki ? Taak. Oraz deserowo, leniwie, niedzielnie. By nie tracić w kuchni
ostatnich słonecznych dni.......
tadam tadam ...
babeczka na dwa kolory.
Przepis znaleziony na blogu
Co na wege obiad? Ja wprowadziłam pare modyfikacji :)
Składniki (na 10 kawałków):
- 1 szklanka mąki razowej pełnoziarnistej
- pół szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek oleju (ja użyłam oleju lnianego, lecz może to być także słonecznikowy)
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 szklanka wody
- cynamon
- 1 łyżeczka kakao z czubem
Wymieszaj ze sobą mąki, proszek do pieczenia, cukier i cynamon. Dodaj olej i ocet oraz wodę - wszystko razem zmiksuj. Do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki przełóż połowę masy. Resztę masy zmiksuj z kakaem i odrobiną wody. Kakaową masę przełóż do keksówki
(na masę białą). Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 45 minut.
Wartość Kaloryczna 120 kcal ( 1 kawałek )
Białko 1,8 g
Węglowodany 17,5 g
Tłuszcz 5,3 g
Kolejny genialny przepis! Ciasta, które znajduję na tym blogu, to jedne z najbardziej dietetycznych, a przy okazji smacznych. :)
OdpowiedzUsuń