niedziela, 6 listopada 2011

Babka Marmurkowa

Coś szybkiego, do kawy i książki ? Taak. Oraz deserowo, leniwie, niedzielnie. By nie tracić w kuchni ostatnich słonecznych dni.......tadam tadam ... babeczka na dwa kolory.

Przepis znaleziony na blogu Co na wege obiad?  Ja wprowadziłam pare modyfikacji :)


Składniki (na 10 kawałków):
  • 1 szklanka mąki razowej pełnoziarnistej
  • pół szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju (ja użyłam oleju lnianego, lecz może to być także słonecznikowy)
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 szklanka wody
  • cynamon
  • 1 łyżeczka kakao z czubem
Wymieszaj ze sobą mąki, proszek do pieczenia, cukier i cynamon. Dodaj olej i ocet oraz wodę - wszystko razem zmiksuj. Do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki przełóż połowę masy. Resztę masy zmiksuj z kakaem i odrobiną wody. Kakaową masę przełóż do keksówki (na masę białą). Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 45 minut.





Wartość Kaloryczna  120 kcal ( 1 kawałek )
Białko 1,8 g
Węglowodany 17,5 g
Tłuszcz 5,3 g

1 komentarz:

  1. Kolejny genialny przepis! Ciasta, które znajduję na tym blogu, to jedne z najbardziej dietetycznych, a przy okazji smacznych. :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)