niedziela, 27 listopada 2011

Galaretkowe Ufo

Szybko lądujące na talerzach, a stąd do ust. Kolory - letnie wspomnienia,  plus biały - nieśmiała tęsknota za białym puchem.. [co to za zima w tym roku, żeby pod koniec listopada śniegu nie było ? ]
Do wykonania potrzeba ciut, odrobinkę cierpliwości, jednak deser może przyjąć dowolny kształt, jeśli ma się na stanie jakieś zwariowane naczynie. U mnie wersja basic - prosta miska...
A smak -  niebiański ;))


Składniki (na 8 porcji):
  • 3 galaretki owocowe (u mnie : truskawkowa, cytrynowa, agrestowa)
  • jogurt naturalny 300g
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 8 rozgniecionych pastylek słodziku
Przygotuj naczynie o pojemności ok. 1, 5 litra.  Każdą galaretkę podziel na dwie porcje.
W 200 ml gorącej wody rozpuść połowę galaretki truskawkowej i odczekaj do ostygnięcia. Przelej do naczynia i wstaw do lodówki. Rozpuść połowę cytrynowej galaretki w 200 ml gorącej wody i odczekaj do ostygnięcia. Sprawdź czy pierwsza warstwa stężała ! Jeśli tak, to możesz wylać na nią drugą, cytrynową warstwę i wstaw to do lodówki. Analogicznie postępuj z trzecią, agrestową warstwą.
W 30 ml gorącej wody rozpuść połowę żelatyny i wymieszaj to z połową jogurtu naturalnego wymieszanego z 4 rozgniecionymi pastylkami słodziku. Masę przelej na stężałą trzecią agrestową warstwę i wstaw do lodówki by stężała.
Powtórz cały proces, by wykorzystać pozostałe składniki.
Gd naczynie zostanie wypełnione i ostatnia warstwa stężeje zanurz naczynie w gorącej wodzie na pare sekund i dynamicznie obróć do góry dnem by galaretka wyskoczyła.



Wartość Kaloryczna  140 kcal ( 1 porcja )
Białko 7,5 g
Węglowodany 25 g
Tłuszcz 1 g

2 komentarze:

  1. Luubimy pasiaste galaretki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zakochałam się w przybyszach z innej planety :D

    OdpowiedzUsuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)