Spód:
- 4 łyżki mąki pszennej razowej
- 6 łyżek zmielonych otrąb owsianych
- 1/5 szklanki mleka 0,5 % tłuszczu
- drożdże 20 g
- 1 łyżeczka cukru
- oliwki 10 szt.
- 1 mały pomidor
- pół papryki czerwonej
- 1 cebula
- ser Zottarella Light 75 g (3/5 kulki)
- keczup 30 g
- oregano
Cebulę, oliwki i pomidory pokrój w talarki, paprykę w paski. Keczup wymieszaj z oregano.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienki, okrągły placek Zrób rant. Spód wysmaruj keczupem, wyłóż cebulą, papryką, plasterkami pomidora i oliwkami. Piecz na papierze do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
W tym czasie zetrzyj ser. Wyjmij przypieczoną pizzę i oprósz ją startym serem oraz oregano. Z powrotem włóż pizzę do piekarnika i trzymaj do czasu, aż ser się ładnie roztopi.
Smacznego :)
Wartość Kaloryczna 630 kcal (cała pizza)
Białko 36 g
Węglowodany 82 g
Tłuszcz 14,8 g
Uwielbiam Twojego bloga! Przepisy są genialne i dużo ułatwiają mi wartości kaloryczne przy każdym daniu. Dzisiaj zrobiłam tortille według Twojego przepisu i wszyscy byli zachwyceni, a ja nie zjadłam zbyt dużo zbędnych kalorii ;) Już nie mogę się doczekać aż wypróbuję pizzę ;D Czekam na więcej super przepisów! <3 Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczny widok :D
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Podoba mi się ta pizza. Smaczna, a dietetyczna.
OdpowiedzUsuńjuż kilka razy spotykałam sie z tym przepisem i chyba muszę go w końcu wypróbować :) tylko ciężko będzie rodzinę namówić na taka 'odchudzoną' wersje pizzy ;)
OdpowiedzUsuńStrasznie mi się ta pizza podoba!
OdpowiedzUsuńChyba sobie taką zrobię raz na kolację :D
I dziękuję za głos!! :*
OdpowiedzUsuńA ile kalorii może mieć sam upieczony spód?
OdpowiedzUsuńPodbijam pytanie ile kalorii ma sam spód... bo wolę inne dodatki ;p
OdpowiedzUsuńSpód na mące pszennej razowej (294kcal/100g) ma ok. 390 kcal.
UsuńNa mące pszennej typu 450 - czyli tej najpopularniejszej pizza ma ok. 415 kcal
Twoje przepisy są super, powoli wdrażam je w życie. Jesteś świetna, rób dalej to co robisz.
OdpowiedzUsuńAktualnie przyrządzam mleko ryżowe a jutro zrobię tą pizzę. Wszystkiego Dobrego!
Marta