sobota, 19 listopada 2011

Pizza Otrębowa

Uwielbiam pizzę. I kropka. Tylko co zrobić z kaloriami czającymi się za tym przysmakiem ? Trzeba kombinować :) Dzisiaj moja pierwsza blogowa kombinacja. Czerwona Pizza . A spód Otrębowy.


Składniki (na 1 pizzę o średnicy 25 cm):
Spód:
  • 4 łyżki mąki pszennej razowej
  • 6 łyżek zmielonych otrąb owsianych
  • 1/5 szklanki mleka 0,5 % tłuszczu
  • drożdże 20 g
  • 1 łyżeczka cukru
 Farsz:
  • oliwki 10 szt.
  • 1 mały pomidor
  • pół papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • ser Zottarella Light 75 g (3/5 kulki)
Sos:
  • keczup 30 g
  • oregano
Do gorącego mleka dodaj cukier, 2 łyżki mąki i pokruszone drożdże. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dodaj pozostałą mąkę i zmielone otręby. Wyrób ręcznie ciasto i ponownie odstaw do wyrośnięcia.
Cebulę, oliwki i pomidory pokrój w talarki, paprykę w paski. Keczup wymieszaj z oregano. 
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienki, okrągły placek Zrób rant. Spód wysmaruj keczupem, wyłóż cebulą, papryką, plasterkami pomidora i oliwkami. Piecz na papierze do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.


W tym czasie zetrzyj ser. Wyjmij przypieczoną pizzę i oprósz ją startym serem oraz oregano. Z powrotem włóż pizzę do piekarnika i trzymaj do czasu, aż ser się ładnie roztopi.

 Smacznego :)




Wartość Kaloryczna  630 kcal (cała pizza)
Białko 36 g
Węglowodany 82 g
Tłuszcz 14,8 g

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam Twojego bloga! Przepisy są genialne i dużo ułatwiają mi wartości kaloryczne przy każdym daniu. Dzisiaj zrobiłam tortille według Twojego przepisu i wszyscy byli zachwyceni, a ja nie zjadłam zbyt dużo zbędnych kalorii ;) Już nie mogę się doczekać aż wypróbuję pizzę ;D Czekam na więcej super przepisów! <3 Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo apetyczny widok :D


    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się ta pizza. Smaczna, a dietetyczna.

    OdpowiedzUsuń
  4. już kilka razy spotykałam sie z tym przepisem i chyba muszę go w końcu wypróbować :) tylko ciężko będzie rodzinę namówić na taka 'odchudzoną' wersje pizzy ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Strasznie mi się ta pizza podoba!
    Chyba sobie taką zrobię raz na kolację :D

    OdpowiedzUsuń
  6. A ile kalorii może mieć sam upieczony spód?

    OdpowiedzUsuń
  7. Podbijam pytanie ile kalorii ma sam spód... bo wolę inne dodatki ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spód na mące pszennej razowej (294kcal/100g) ma ok. 390 kcal.
      Na mące pszennej typu 450 - czyli tej najpopularniejszej pizza ma ok. 415 kcal

      Usuń
  8. Twoje przepisy są super, powoli wdrażam je w życie. Jesteś świetna, rób dalej to co robisz.
    Aktualnie przyrządzam mleko ryżowe a jutro zrobię tą pizzę. Wszystkiego Dobrego!
    Marta

    OdpowiedzUsuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)