Rozpływający się w ustach. Pyszny. Na kanapkę, do pizzy, .. na ciepło najlepszy - roztapia się wprost finezyjnie. Dodatek ziół podkreśla smak, ale saute też nie pogardzę.
Poprostu ..
"Zróbmy sobie ser domowy" :p
- ser twarogowy chudy 250g
- 1 jajo
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki mleka 0,5%
- zioła(u mnie bazylia)
Twaróg rozdrobnij i dodaj mleko, wyrób na gładką masę. Dodaj sodę i odstaw na 5 minut. Następnie gotuj masę na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodaj jajko, a kiedy masa będzie jednolita i uzyska ciągnącą się konsystencję dodaj zioła i zdejmij z ognia. Serek przelej do szczelnego pojemniczka i trzymaj w lodówce.
Mniam :)
Wartość Kaloryczna 132 kcal ( 100 g serka )
Białko 24,6 g
Węglowodany 3,2 g
Tłuszcz 2,3 g
łał ...jestem pod wrażeniem!!!
OdpowiedzUsuńNie dosyć że można samemu zrobić serek topiony to żąglować smakami :-)
Rewlacja, Gratuluję!!!
Pozdrawiam
Kornelia
ciekawy przepis! te kupne serki topione to samo zło dietetyczne
OdpowiedzUsuńfajny pomysł :))
OdpowiedzUsuńSuper pomysl. Na pewno wyprobuje :)
OdpowiedzUsuńZachciało mi się takiego serka,przypominam sobie,
OdpowiedzUsuńże kiedyś robiła taki moja mama.
Postanowiłam z korzystać właśnie z tego przepisu.
Palce lizać,no i satysfakcja,że mogę go zrobić sama.Dziękuje z pozdrowieniami.
Ewa
pycha,zrobiłam, polecam w 100%!!!
OdpowiedzUsuńładny
OdpowiedzUsuńIle można przechowywać taki serek?
OdpowiedzUsuńOkoło 2-3 doby, oczywiście w lodówce :)
UsuńIle gotowałaś taki serek? (:
OdpowiedzUsuń