wtorek, 29 listopada 2011

Serek Topiony

Rozpływający się w ustach. Pyszny.  Na kanapkę, do pizzy, ..  na ciepło najlepszy - roztapia się wprost finezyjnie. Dodatek ziół podkreśla smak, ale saute też nie pogardzę.
Poprostu .. "Zróbmy sobie ser domowy" :p


Składniki (na ok 260 g):
  • ser twarogowy chudy 250g
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki mleka 0,5%
  • zioła(u mnie bazylia)
Twaróg rozdrobnij i dodaj mleko, wyrób na gładką masę. Dodaj sodę i odstaw na 5 minut. Następnie gotuj masę na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodaj jajko, a kiedy masa będzie jednolita i uzyska ciągnącą się konsystencję dodaj zioła i zdejmij z ognia. Serek przelej do szczelnego pojemniczka i trzymaj w lodówce.
Mniam :)




Wartość Kaloryczna  132 kcal ( 100 g serka )
Białko 24,6 g
Węglowodany 3,2 g
Tłuszcz 2,3 g

10 komentarzy:

  1. łał ...jestem pod wrażeniem!!!
    Nie dosyć że można samemu zrobić serek topiony to żąglować smakami :-)
    Rewlacja, Gratuluję!!!

    Pozdrawiam

    Kornelia

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy przepis! te kupne serki topione to samo zło dietetyczne

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysl. Na pewno wyprobuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zachciało mi się takiego serka,przypominam sobie,
    że kiedyś robiła taki moja mama.
    Postanowiłam z korzystać właśnie z tego przepisu.
    Palce lizać,no i satysfakcja,że mogę go zrobić sama.Dziękuje z pozdrowieniami.
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
  5. pycha,zrobiłam, polecam w 100%!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile można przechowywać taki serek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Około 2-3 doby, oczywiście w lodówce :)

      Usuń
  7. Ile gotowałaś taki serek? (:

    OdpowiedzUsuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)