niedziela, 20 listopada 2011

Banana Muffin

Czas pomuffinkować. Bo każdy blog kulinarny ma w zanadrzu na muffiny chociaż jeden przepis ? Bo jesień i smutno, i źle, i chce się w kuchni ciepłej przebywać ? Bo poprostu pyszne są, te bułeczki niepozorne ?
Taak  Trzy razy na tak.
No i wreszcie mogę zaprezentować, co z tych Domowych Foremek wylazło :) [bananbananbanan]


Składniki ( na 11 muffin):
  • 1,5 szklanki mąki żytniej razowej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1 jajo
  • olej 60 g (ja dałam lniany)
  • 1 szklanka mleka 0,5 %
  • 15 rozgniecionych tabletek słodziku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 mały banan
Jajko ubij, dodaj słodzik, mleko olej, mąkę żytnią i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę przypraw cynamonem. Pokrój banana w grube plasterki.. Nałóż po łyżce masy do papilotek, na to 1 plasterek banana i znowu łyżkę masy.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut.



Wartość Kaloryczna  137 kcal ( 1 muffin )
Białko 3,4 g
Węglowodany 10,5 g
Tłuszcz 6,5 g

9 komentarzy:

  1. Ale świetne te muffiny! Wyglądają jak takie słodko nadziane buły :D :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wyglądają :) Aż mam ochotę jakieś upichcić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oleju lnianego nie powinno się podgrzewać. Można go stosować tylko na zimno i najlepiej trzymać go w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda ten banan w środku :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Zielona, zdania są podzielone, dlatego ja w przepisie tylko INFORMUJE w nawiasie, że akurat takiego użyłam, więc nie ma przeszkód by użyć w tym miejscu np. oleju rzepakowego. Lniany u mnie chodzi i na ciepło i na zimno, od zawsze.
    W każdym razie polecam Te muffiny, bo dobre ;] Z każdym olejem ;]

    OdpowiedzUsuń
  6. muszą smakować wyśmienicie... :)
    pozdrawiam



    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. śmiesznie wyglądają z tym bananem wewnątrz :DD

    OdpowiedzUsuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)