sobota, 14 maja 2011

Zapiekanka Warzywna

Tyle słońca w całym mieście... Dzisiaj znów w roli głównej warzywa.
Żadne znów ! Warzywa powinniśmy jeść każdego dnia, dostarczają nam wiele cennych witamin i błonnika. I przede wszystkim świetnie wpływają na spadek wagi.
Więc, jeśli jeszcze nie zaprzyjaźniliście się z nimi, na pierwsze spotkanie polecam poniższy przepis.



Składniki (na 1 porcję) :
  • 4 małe ziemniaczki
  • fasola szparagowa zielona 120 g
  • fasola szparagowa żółta 100 g
  • kalafior 150 g
  • 1 jajo
  • mała czerwona cebula
  • jogurt naturalny bez cukru 135 g
  • pieprz, tymianek
Obrać ziemniaki. Fasolkę, kalafior oraz ziemniaki ugotować i odcedzić. Ziemniaki pokroić w plastry. Cebulę posiekać w kosteczkę i zeszklić. Jogurt wymieszać z jajkiem i przyprawić. Warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać cebulą i polać sosem. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Wartość Kaloryczna 380 kcal
Białko 22,1 g
Węglowodany 49,1 g
Tłuszcz 9,8 g

5 komentarzy:

  1. Wypróbowałam przepis i szczerze polecam. SUPER!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobry przepis, lekko zmodyfikowałem dodając brokuły i piers z kurczaka, polecam ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, czy cała ta zapiekanka ma 380 kcal czy może jakaś jedna porcja ? :c

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała zapiekanka ma tyle kcal. ;)

      Usuń
    2. O kurcze, cudo !

      Usuń

Co o tym myślisz ? :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...