czwartek, 10 listopada 2011

Chlebek Ziołowy

Przytulnie, miło, pachnie z piekarnika i przyjemny aromat roznosi się po mieszkaniu .. takie wieczory lubię :)
Bardzo zasmakowałam w tym chlebku, jest dobrą podstawą do kolacyjnych kanapek, do przegryzania saute. Raczej wytrawny, mega aromatyczny - w mojej wersji królują zioła prowansalskie, ale jeśli ktoś nie przepada, można w ich miejsce dodać coś innego. Także - do roboty :) Przepis wypatrzyłam u Tainny.


Składniki (na 12 kromek):
  • 10 łyżek zmielonych otrąb owsianych
  • 2 łyżki niezmielonych otrąb owsianych
  • pół szklanki mleka 0,5%
  • ser biały chudy 250g
  • 4 jaja
  • 1 paczka drożdży instant 7g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • zioła prowansalskie
Mleko podgrzej i wymieszaj z drożdżami.
Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij na puszystą masę, dodaj biały ser. Ucieraj, a następnie dodaj zmielone otręby wymieszane z proszkiem do pieczenia, zioła prowansalskie i niezmielone otręby. Potem dodaj roztwór mleka z drożdżami.
Z białek ubij sztywną pianę i dodaj do masy otrębowej. Wszystko razem delikatnie wymieszaj łyżką. Przelej do keksówki (moja 25x10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.





Wartość Kaloryczna  83 kcal ( 1 kromka )
Białko 9,4 g
Węglowodany 5,2 g
Tłuszcz 2,7 g

1 komentarz:

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)