czwartek, 6 października 2011

Curry & Cukinia

Mało mięska tutaj. I dlatego być może niektórzy uznali ten blog za "wege.." . Nie! Mięso trzeba jeść, tylko wiedzieć, jakie. 
A jakie ? Chude, białe na przykład cielęcina, wołowina, kurczak, indyk, żołądki drobiowe, polędwica wieprzowa... Jednak to sposobem przygotowania można dołożyć sporo kalorii. Radzę więc wystrzegać się smażenia na głębokim tłuszczu i tym podobnych eksperymentów.
Tą małą dygresją przejdźmy do meritum. Czyli do dania. :) 
Z dedykacją dla studentów :D


Składniki (na 1 porcję):
  • pierś z kurczaka 150 g
  • pół cukinii
  • 5 łyżek ugotowanego ryżu 
  • przyprawa curry
Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę i zamarynuj przyprawą curry. Cukinię obierz i pokrój w pół-plasterki. Mięso wrzuć na rozgrzaną patelnię (podlewając odrobiną wody) na 15 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie wrzuć cukinię do mięsa i podsmażaj, aż zmięknie. Pod koniec wsyp ryż, przemieszaj wszystko i zdejmij z ognia. Smacznego!

 

Wartość Kaloryczna  288 kcal (porcja)
Białko 35,3 g
Węglowodany 25 g
Tłuszcz 6,3 g

4 komentarze:

  1. połączenie kurczaczka i cukinii - uwielbiam :)
    fajnie wychodzi też z rusztu http://www.zgrilla.pl/grillowany-kurczak-z-cukinia-i-sosem-czosnkowym/
    mniammmm :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zmien kolor czcionki np. na biały bo nic nie widać ,a z chęcią bym poczytała twoje przepisy

    OdpowiedzUsuń
  3. sorry juz wsztstko widać :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)