środa, 8 czerwca 2011

Jabłkowa Tarta

Każdemu się należy odrobina przyjemności.Czas na Tartę-Rartę.
Amatorów Jabłuszek u mnie w domu nie brakuje, nie brakuje też pomysłów na rzeczy z Jabłkiem w roli głównej. Podczas rozleniwionego, parnego, czerwcowego wieczoru zniknęła w oka mgnieniu :)


Składniki (na 8 porcji):
  • 150 g mąki żytniej
  • 1 jajko
  • 1 białko jaja
  • 1 łyżka cukru
  • 70 g margaryny
  • pół kilo jabłek
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
Z mąki, jajka oraz margaryny zagnieć kruche ciasto i wstaw na 1/2 godziny do lodówki. Następnie rozwałkuj, przełóż do formy do tart i lekko zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Obierz jabłka i potnij na plastry. Jabłka wyłóż na zapieczone ciasto i piecz ok. 15 minut.
W tym czasie ubij białko z jogurtem j cukrem. Polej ciasto i ponownie wstaw do piekarnika na 10 minut, aż polewa się zetnie.



Wartość Kaloryczna  165 kcal (1 porcja)
Białko 3,8 g
Węglowodany 23,9 g
Tłuszcz 6,9 g

8 komentarzy:

  1. tarta z jabłkami - niebo w gębie! po prostu! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam. zjadłam całą. sama. od razu ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Droga blogerko,

    Właśnie odkryliśmy Twój blog, który bardzo nam się spodobał. Chcielibyśmy zaproponować Ci możliwość publikacji wpisów z Twojego blogu na naszym portalu dla kobiet toteż prosimy o kontakt e-mailowy, żebyśmy mogli przesłać Ci szczegóły naszej oferty.

    Z góry dziękuję,

    Justyna,
    Redakcja Ladiva.pl
    jdomieniecka@kankan-group.com
    http://www.ladiva.pl/

    OdpowiedzUsuń
  4. jako jedna z posiadaczek lekkich blogów przyjmij moją nominację do one love blog award. info u mnie http://lekko-i-zdrowo.blogspot.com/2011/07/one-lovely-blog-award-muffinki-z.html

    OdpowiedzUsuń
  5. czy mogę użyć mąki razowej albo pszennej?

    jaka jest średnica Twojej tortownicy? :)

    dziękuję za odpowiedź! :>

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakiego typu mąki żytniej użyłaś? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na zdjęciu widzę płatki migdałowe. Nie ma o nich mowy w przepisie. No i ta margaryna... Ja użyję masła śmietankowego :-). I obowiązkowo dodam cynamon, bez którego nie wyobrażam sobie ciasta jabłkowego. Mam nadzieję, że tarta będzie pyszna. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Płatki dodatkiem nieobowiązkowym, tarta nic nie traci bez nich :)
      Jak najbardziej kombinacje według własnych gustów mile widziane. Byleby efekt końcowy smakował i cieszył oko. Pozdrawiam :)

      Usuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)