niedziela, 16 października 2011

Placki z Sera Białego

Czyli wariacje z twarogiem w roli głównej. Na "słono" - no bo jak to się mówi  na niesłodkie potrawy ? Nie wiem.
Placuszki bardzo fajnie się je ( to znaczy - szybko:]). Mięsiste takie - a'la placki ziemniaczane prawie, po prostu coś konkretnego w ustach :D I pachnące -przez  "zielsko", i nawet jak ktoś nie lubi, tutaj zielone jest sprytnie przeszmuglowane.
Samym im niczego nie brakuje, ale towarzystwo sosów jeszcze bardziej im sprzyja. 
Ale o sosach kiedy indziej. 


Składniki ( na 5 placków):
  • ser biały chudy 130g
  • 1 jajo
  • otręby pszenne 50g
  • 50ml mleka 0,5% 
  • szczypiorek
  • zioła prowansalskie

Utrzyj rozdrobniony ser z jajkiem, następnie stopniowo dodawaj otręby i mleko. Dodaj posiekany szczypiorek oraz zioła prowansalskie i wymieszaj. Placki smaż z dwóch stron (delikatnie podważaj-gotowe powinny być złocistobrązowe) na rozgrzanej patelni teflonowej. 



Wartość Kaloryczna  73 kcal (1 placek)
Białko 9,1 g
Węglowodany 3,2 g
Tłuszcz 1,7g

11 komentarzy:

  1. Ciekawa propozycja, jeszcze czegoś takiego nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne te placuchy, zdrowe, ja lubię ser biały - a do tego ma dużo białka...

    dziękuję za obserwowanie :)
    pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kilka razy placki z sera białego na słono i nie przekonały mnie. Jakoś wolę słodkie racuchy. Ale patrzę na Twój przepis i zdjęcia i myślę sobie, że może warto pokombinować z innymi, bardziej zdecydowanymi przyprawami :). Twoje placki są bardzo apetyczne :).

    OdpowiedzUsuń
  4. o, na słono placków z twarogiem jeszcze nie robiłam!

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają apetycznie i myślę że smakują tak samo !

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy przepis, prosty i wydaje się całkiem smaczny. :)

    PS. A jeśli danie nie jest na słodko, to mówi się o nim "wytrawne". :) Tak jak przy winach. Więc te placuszki z sera białego są wytrawne. :)

    Pozdrawiam
    J.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam z cebulką i chyba dałam troszkę za dużo ziół prowansalskich, ale muszę przyznać, że wyszło całkiem smaczne jak na tak zdrowe danie ;3
    Na pewno zagości jeszcze nie raz na moim stole (zwłaszcza, że połowa ciasta na te placki leży w lodówce xD)

    OdpowiedzUsuń
  8. Są przepyszne,mogę jeść 🍴 naokrągło

    OdpowiedzUsuń
  9. Są przepyszne,mogę jeść 🍴 naokrągło

    OdpowiedzUsuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)