sobota, 24 grudnia 2011

Piernika i Dużo Miłości ♥♥♥

Drodzy moi -  wirtualni kulinarni współwinni tych pysznych potraw które razem tworzymy ! Nie mogę nadziwić się, i nacieszyć ale mogę z całą pewnością oznajmić - tak, to dziś Wigilia :) Dzisiaj wieczorem wiele rzeczy się spróbuje, pochwali, być może ktoś się wykrzywi przez natłok nowych smaków ... Wigilia to najważniejszy egzamin dla kucharzących. Bo podniosły czas i surowe jury - nasi najbliżsi. Wiele w kulinarnej sferze już nie poradzę, bo z pewnością menu jest dopięte na ostatni guzik i potrawy czekają na swoją porę.... Zatem życzę Wam, aby ... po prostu zachowajcie spokój , pamiętajcie o uśmiechu na twarzy i cieple w serduchu i z otwartymi ramionami przyjmijcie tych, którzy są dla Was najważniejsi. Życzę też, byście nie mieli poczucia,że przy wigilijnym stole kogoś bliskiego zabrakło .. A życzenia towarzyszące łamaniu się opłatkiem niech będą szczere, a nie tylko wymyślne, a pozytywne emocje osiągną zenitu. Na czas świąt porzuccie komputery, smartfony, internety i zajmijcie się sobą ! Niektórzy naprawdę zapomnieli co to znaczy rozmowa z drugim człoweikiem twarzą w twarz...
Wigilia - jedyna taka kolacja w roku...  Pamiętajcie, żeby nie obrazić gospodyni to wypada wszystkiego spróbować.. ale ździebłko rozsądku i umiaru mile widziane :D Jednak nie ważcie się liczyć kalorii !!

Nie zdążyłam się podzielić z Wami wszystkimi pomysłami świąteczno-kuluinarno-wigilijnymi, ale przecież to nie pierwsze Boże Narodzenie i, mam nadzieję, nie ostatnie.
Na osłodę, i ten świąteczny czas zostawiam wam Piernik. Bez miodu, ale z sercem. Od razu zdolny do zjedzenia i popicia. :]



Składniki (na 14 kawałków):
  • 2 szklanki mąki pszennej
  •  mleko 0,5% 200 ml
  • olej 50g
  • 3 jaja
  • dżemu niskosłodzonego 100g (czarna porzeczka, leśny.. - u mnie żurawina)
  • 30 pokruszonych tabletek słodziku
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
Jajka ubij na puszystą masę, dodaj do nich słodzik, mleko i olej. Mąkę wymieszaj z sodą, kakao i cynamonem i połącz z masą jajeczną. Pod koniec dodaj dżem i dokładnie zamieszaj. Masę przelej do dużej keksówki ( 30 x 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.


 Wartość Kaloryczna  145 kcal ( 1 kawałek ) 
Białko 4,4 g
Węglowodany 20 g
Tłuszcz 5,3 g

5 komentarzy:

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)