poniedziałek, 19 grudnia 2011

Babka z Piwem


Dwuznaczność wskazana :)
Lecz nie poświęcę całego wpisu dziewczynie dzierżącej w rękach boski trunek
Poświęcę go przepisowi na ciasto, tak pospolite w smaku, że aż pyszne. Kompatybilne z wszystkim dodatkami świata.
Gwarantuję -  zero posmaku piwa, a miliony doznań :) Miękkie i .. a co tam, ten przepis trzeba chociaż raz wypróbować i się przekonać :D



Składniki (na 16 porcji):
  • 4 jaja
  • mąka pszenna 320g
  • pół szklanki cukru pudru
  • olej 100g
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego (16g)
Jajka ubij z cukrem pudrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, a następnie olej. Pod koniec stopniowo dodawaj piwo. Masę przelej do formy-pierścienia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.


Wartość Kaloryczna  175 kcal ( 1 porcja ) 
Białko 3,7 g
Węglowodany 21 g
Tłuszcz 8 g

10 komentarzy:

  1. niestety nie cierpię piwa... samego posmaku... więc go nie wypróbuje;/ ale resztę twoich przepisów to co innego :D zapraszam do siebie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. takiej babki jeszcze nie jadłam :) ale z chęcią bym spróbowała

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie puszysta baba (tu bez dwuznaczności ;). Piwa nie znoszę, ale wypiek wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy to piwo jest tutaj konieczne? Ew. można liczyć na jakiś przepis na dietetyczne ciasto piaskowe? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Widzę wielu zapartych abstynentów :] Mnie przepis zafascynował, jest inny, hmm, nie dla wszystkich, ale do odważnych świat należy.
    Pozdrawiam Was gorąco, pewnie w większości ogarniętych świąteczną euforią prezentowo-kuchenno-sprzątaniową :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na ciemnym piwie juz robilam, mysle, ze i ten przepis przetestuje, bo bardzo jestem ciekawa, jak taka babka z piwem smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hej! Myślisz, że mogłabym wykorzystać przepis na ciasto do tarty z warzywami do upieczenia faszerowanych pasztecików? Wyszłoby?

    OdpowiedzUsuń
  8. Dałoby radę wyeliminować piwo z tego przepisu? Czy wtedy ciasto wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimie - ciasto ma dobrą konsystencje, więc paszteciki powinny się udać ;]
    Aron - ta babka bez piwa nie ma racji bytu. Więc albo z piwem albo wogóle ;] Jeszcze dużo fajnych pomysłów na ciasta czeka na swą premierę, może i piaskowiec ?
    :D

    OdpowiedzUsuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)