Całość na podbudowie marchewkowej ( moja odpowiedź na nieśmiałą prośbę jednego z czytelników bloga, z pozdrowieniami za dobre sugestie :) )
Składniki (na 12 porcji):
- marchew 400 g
- mąka pszenna 200 g
- olej 60 g
- miód 60 g
- 3 białka
- rodzynki 50 g
- żurawina suszona 50 g
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
Mąkę połącz z sodą i przyprawą do piernika. Dodaj startą marchew, olej i miód, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj (gdy masa jest zbyt gęsta i nie "idzie" dodaj odrobinę wody).
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie, acz dokładnie wymieszaj z masą marchewkową. Przelej do dużej keksówki (30 x 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 60 minut.
Wartość Kaloryczna 160 kcal ( 1 porcja )
Białko 2,9 g
Węglowodany 25 g
Tłuszcz 5,4 g
takie pyszne i w ddoatku niskokaloryczne :D zaparaszam też do mnie :D też staram się gotować zdrowo i dosyć chudo :D
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
KOCHAM CIĘ ZA TEN PRZEPIS :D:D:D
OdpowiedzUsuńpysznie i trochę mniej kalorycznie- idealnie! :)
OdpowiedzUsuń