czwartek, 15 grudnia 2011

Piernik z Marchwią i Żurawiną

Mnogość piernikowych odsłon ? A tak, jak ma być w klimacie świątecznym, to piernika zabraknąć nie może. Ten kwalifikuje się do tych bogatszych, bo nie tylko nęci kolor, i zapach i konsystencja, ale i żurawinkę i rodzynkę podniebienie napotyka.
Całość na podbudowie marchewkowej ( moja odpowiedź na nieśmiałą prośbę jednego z czytelników bloga, z pozdrowieniami za dobre sugestie :) )




Składniki (na 12 porcji):
  • marchew 400 g
  • mąka pszenna 200 g
  • olej 60 g
  • miód 60 g
  • 3 białka
  • rodzynki 50 g
  • żurawina suszona 50 g
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
Marchew zetrzyj na tarce o małych oczkach. Rodzynki zalej gorącą wodą, aby napuchły, i odcedź. Wymieszaj startą marchew z rodzynkami i żurawiną.
Mąkę połącz z sodą i przyprawą do piernika. Dodaj startą marchew, olej i miód, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj (gdy masa jest zbyt gęsta i nie "idzie" dodaj odrobinę wody).
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie, acz dokładnie wymieszaj z masą marchewkową. Przelej do dużej keksówki (30 x 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 60 minut.


Wartość Kaloryczna  160 kcal ( 1 porcja )
Białko 2,9 g
Węglowodany 25 g
Tłuszcz 5,4 g

4 komentarze:

  1. takie pyszne i w ddoatku niskokaloryczne :D zaparaszam też do mnie :D też staram się gotować zdrowo i dosyć chudo :D

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smacznie :)

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. KOCHAM CIĘ ZA TEN PRZEPIS :D:D:D

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie i trochę mniej kalorycznie- idealnie! :)

    OdpowiedzUsuń

Co o tym myślisz ? :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...