Zupo-premiera na blogu. Aż sama uwierzyć nie mogę, że do tej pory żaden pomysł na zuppę się tu nie ukazał. Ale skoro pierwsza, to proszę o łagodne do niej podejście. :)
Składniki ( na 1,6 l zupy):
- seler korzeń 500 g
- 3 średnie jabłka
- masło 25 g
- bulion warzywny 1,5 l
- imbir mielony
- papryka słodka
- pieprz cayenne
+ do każdej porcji po pół jabłka pokrojonego w kostkę
Seler i jabłka obierz i pokrój w kosteczkę. W dużym garnku rozpuść masło i wrzuć jabłka i seler. Smaż do momentu, aż warzywa zmiękną. Następnie zalej to bulionem, przypraw pieprzem, papryką i imbirem. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez pół godziny (seler ma być naprawdę miękki). Zupę potraktuj blenderem.
Zupę podawaj gorącą z pokrojonym w kostkę jabłkiem. Wychodzi ok. 6 porcji.
Zupę podawaj gorącą z pokrojonym w kostkę jabłkiem. Wychodzi ok. 6 porcji.
Wartość Kaloryczna 50 kcal (100g)
Białko 1 g
Węglowodany 7,8 g
Tłuszcz 2 g
Właśnie niedawni pierwszy raz jadłam taką zupę w knajpie. Ta, która jadłam chyba była tylko z selera + pływające kawałki jabłka, ale ta wygląda bardzo pysznie, muszę w końcu zrobić.
OdpowiedzUsuńPyszna sprawa!! :)
OdpowiedzUsuń:D jaka pyszna zupka :D mniami! zapraszam do siebie na pizzę :D
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna ta zupa! A jaka oryginalna :D
OdpowiedzUsuńnie jadłam jeszcze w takiej wersji :) oryginalnie
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
zawsze się zastanawiałam nad dodawaniem jabbłka do zupy. Ale skoro tyle osób to robi, to coś w tym musi być...
OdpowiedzUsuńDla mnie brzmi nie tylko świątecznie, ale po prostu prze-pysznie :D
OdpowiedzUsuńjabłka kwaśne czy słodkie?
OdpowiedzUsuńNajlepsza będzie szara reneta czyli kwaśne, bądź słodko - kwaśne jak golster.
Usuń