sobota, 17 grudnia 2011

Zupa Selerowa & Jabłkowa

Imbir, seler, jabłko. Trochę ze świętami się kojarzy. A smak, wbrew pozorom (bo seler główne skrzypce gra), charakterny.
Zupo-premiera na blogu. Aż sama uwierzyć nie mogę, że do tej pory żaden pomysł na zuppę się tu nie ukazał. Ale skoro pierwsza, to proszę o łagodne do niej podejście. :)



Składniki ( na 1,6 l zupy):
  • seler korzeń 500 g
  • 3 średnie jabłka
  • masło 25 g
  • bulion warzywny 1,5 l
  • imbir mielony
  • papryka słodka
  • pieprz cayenne
           + do każdej porcji po pół jabłka pokrojonego w kostkę

Seler i jabłka obierz i pokrój w kosteczkę. W dużym garnku rozpuść masło i wrzuć jabłka i seler. Smaż do momentu, aż warzywa zmiękną. Następnie zalej to bulionem, przypraw pieprzem, papryką i imbirem. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez pół godziny (seler ma być naprawdę miękki). Zupę potraktuj blenderem.
Zupę podawaj gorącą z pokrojonym w kostkę jabłkiem. Wychodzi ok. 6 porcji.


Wartość Kaloryczna  50 kcal (100g)
Białko 1 g
Węglowodany 7,8 g
Tłuszcz 2 g

9 komentarzy:

  1. Właśnie niedawni pierwszy raz jadłam taką zupę w knajpie. Ta, która jadłam chyba była tylko z selera + pływające kawałki jabłka, ale ta wygląda bardzo pysznie, muszę w końcu zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. :D jaka pyszna zupka :D mniami! zapraszam do siebie na pizzę :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być pyszna ta zupa! A jaka oryginalna :D

    OdpowiedzUsuń
  4. nie jadłam jeszcze w takiej wersji :) oryginalnie

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. zawsze się zastanawiałam nad dodawaniem jabbłka do zupy. Ale skoro tyle osób to robi, to coś w tym musi być...

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla mnie brzmi nie tylko świątecznie, ale po prostu prze-pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. jabłka kwaśne czy słodkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsza będzie szara reneta czyli kwaśne, bądź słodko - kwaśne jak golster.

      Usuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)