sobota, 9 sierpnia 2014

Placek z Jabłkami i Pianką

#jedzjabłka


Pyszny spód, masa jabłkowa sprawdzona i aromatyczna , trochę cynamonu i pianka spowijająca słodkością. 
Oto zaklęcie na pyszne sobotnie popołudnie. 


Składniki (na 16 kawałków / forma 24x24 cm):
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 4 łyżki cukru 
  • 2 jajka 
  • 100 g masła 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • aromat waniliowy
Masło utrzyj mikserem z cukrem na gładko. Dodaj jajka i ciągłe ucieraj. Następnie dodaj przesianą mąkę wymieszaną z sodą, a na samym końcu dodaj aromat waniliowy. Przełóż i piecz w formie (24x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Odstaw do wystudzenia.
  • 1 kg jabłek 
  • sok z połówki cytryny 
  • 1 łyżka cukru
Jabłka obierz i wydrąż z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój je na małe kawałki. Przełóż do garnka, dodaj sok z cytryny i łyżkę cukru. Duś około 15 minut na średnim ogniu. Pod koniec zdejmij pokrywkę i mieszaj masę do czasu uzyskania zwartej konsystencji. Ostudź masę. Przełóż na podpieczony spód.
  • 4 białka 
  • 6 łyżek cukru pudru 
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
Białka ubij na sztywno, dodaj do nich cukier i budyń pod koniec. Ubitą pianę wyłóż na jabłka, posyp cynamonem i piecz placek w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.



Wartość Kaloryczna  190 kcal (1 kawałek)
Białko 3,5 g
Węglowodany 29,5 g
Tłuszcz 6,1 g

5 komentarzy:

  1. Ale bym zjadła takie ciacho, pychotka.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do akcji: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/jedz-polskie-jablka

    OdpowiedzUsuń
  3. Z takim ciastem każde popołudnie musi być udane. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja chciałabym umieć takie cuda... ;)

    OdpowiedzUsuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)