Pyszny spód, masa jabłkowa sprawdzona i aromatyczna , trochę cynamonu i pianka spowijająca słodkością.
Oto zaklęcie na pyszne sobotnie popołudnie.
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 2 jajka
- 100 g masła
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- aromat waniliowy
Masło utrzyj mikserem z cukrem na gładko. Dodaj jajka i ciągłe ucieraj. Następnie dodaj przesianą mąkę wymieszaną z sodą, a na samym końcu dodaj aromat waniliowy. Przełóż i piecz w formie (24x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Odstaw do wystudzenia.
- 1 kg jabłek
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżka cukru
Jabłka obierz i wydrąż z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój je na małe kawałki. Przełóż do garnka, dodaj sok z cytryny i łyżkę cukru. Duś około 15 minut na średnim ogniu. Pod koniec zdejmij pokrywkę i mieszaj masę do czasu uzyskania zwartej konsystencji. Ostudź masę. Przełóż na podpieczony spód.
- 4 białka
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka budyniu śmietankowego
- 2 łyżeczki cynamonu
Białka ubij na sztywno, dodaj do nich cukier i budyń pod koniec. Ubitą pianę wyłóż na jabłka, posyp cynamonem i piecz placek w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Wartość Kaloryczna 190 kcal (1 kawałek)
Białko 3,5 g
Węglowodany 29,5 g
Tłuszcz 6,1 g
oooooo <3 mniammmmmm :)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła takie ciacho, pychotka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Z takim ciastem każde popołudnie musi być udane. Pycha!
OdpowiedzUsuńJak ja chciałabym umieć takie cuda... ;)
OdpowiedzUsuń