wtorek, 5 sierpnia 2014

Sałatka Arbuzowa z Fetą

Wakacyjna passa sałatek. Bo bardzo dobrze się sprawdzają, bo mamy świeże produkty.
Arbuzowe połączenie greckich smaków plus miodowo-cytrynowy sos wraz z miętą dają niepowtarzalny smak. Danie jest odświeżające i lekkie. Mniam mniam.

Składniki (na 1000 g):
  • 1 kg arbuza 
  • 250 g sera feta 
  • 1/2 czerwonej cebuli 
  • 50 g oliwek

Z arbuza wytnij miąższ i pokrój go w kostkę. Fetę także na kostkę. Oliwki przetnij w talarki, a cebulę w piórka. Wszystko delikatnie zamieszaj.
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 łyżeczka mięty suszonej 
  • sok z połówki cytryny 
  • pieprz 
  • sól
Wszystko dokładnie wymieszaj i polej sałatkę powstałym sosem. 

Wartość Kaloryczna  110 kcal (100 g)
Białko 4,1 g
Węglowodany 10,7 g
Tłuszcz 6,1 g

2 komentarze:

  1. A właśnie mam w domu arbuza i już wiem co z niego zrobię, dzięki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sałatki świetna sprawa. I zdrowa. Jestem pewna, że takiego połączenia nie znałaś. Pozdrawiam. ;)

      Usuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)