Wakacyjna passa sałatek. Bo bardzo dobrze się sprawdzają, bo mamy świeże produkty.
Arbuzowe połączenie greckich smaków plus miodowo-cytrynowy sos wraz z miętą dają niepowtarzalny smak. Danie jest odświeżające i lekkie. Mniam mniam.
- 1 kg arbuza
- 250 g sera feta
- 1/2 czerwonej cebuli
- 50 g oliwek
Z arbuza wytnij miąższ i pokrój go w kostkę. Fetę także na kostkę. Oliwki przetnij w talarki, a cebulę w piórka. Wszystko delikatnie zamieszaj.
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka mięty suszonej
- sok z połówki cytryny
- pieprz
- sól
Wszystko dokładnie wymieszaj i polej sałatkę powstałym sosem.
Wartość Kaloryczna 110 kcal (100 g)
Białko 4,1 g
Węglowodany 10,7 g
Tłuszcz 6,1 g
A właśnie mam w domu arbuza i już wiem co z niego zrobię, dzięki.
OdpowiedzUsuńSałatki świetna sprawa. I zdrowa. Jestem pewna, że takiego połączenia nie znałaś. Pozdrawiam. ;)
Usuń