Jarsko, wegetariańsko. Włożyłam cukinię do pieroga i na dobre wyszło.
Smaczny letni obiad, z dodatkiem sera mozzarella i ziół.
Omom. Ładne kolory. Ser roztopiony.
- 1 i 4/5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3/4 szklanki wrzątku
- 1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób ciasto. Nie powinno się ono kleić do rąk. Rozwałkuj utworzoną kulę ciasta na cienki placek i wykrawaj szklanką okrągłe placuszki o średnicy ok. 7 cm.
- 250 g cukinii (około połówka średniego warzywa)
- 1 kulka mozarelli
- 1 mała cebula
- zioła prowansalskie
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Cebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż na oliwie. Pokrój też cukinię. Dodaj do zeszklonej cebuli, przypraw ziołami, solą i pieprzem. Miękkie warzywa przełóż do miski i wymieszaj razem z pokrojoną w kostkę mozzarellą. Nadziewaj pierogi i zlepiaj (tradycyjnie;)).
Gotuj we wrzącej posolonej wodzie przez 5 minut. Smacznego!
Wartość Kaloryczna 57 kcal (1 pieróg)
Białko 2 g
Węglowodany 8,2 g
Tłuszcz 1,7 g
ooj, muszę Cię nauczyc robic falbanki :D
OdpowiedzUsuńMałe szkolenie się przyda. ;)
UsuńCiekawe... trzeba wypróbować ;-)
OdpowiedzUsuńCiekawe... trzeba wypróbować ;-)
OdpowiedzUsuńŚwietne pierożki z takim nadzieniem nie jadłam jeszcze, jestem ciekawa smaku.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
A ja zatęskniłam za pierożkami....Twój farsz bardzo ciekawy :)
OdpowiedzUsuńA tak się właśnie zastanawiałam co można jeszcze wyczarowac z cukinii :D
OdpowiedzUsuńAle narobiłam sobie chęci na takie pierożki :))
OdpowiedzUsuńZjadłbym takie pierożki :D
OdpowiedzUsuń