Indie w moim domu. Chyba się zakochałam. W palecie aromatów i smaków.
Słodkie, słone, pikantne i aromatyczne. I garam masala! Coś świetnego.
Wegetariańskie samodzielne danie lub jako dodatek do drobiu czy jagnięciny.
Najemy się do syta - obiecuje. (:
Składniki (na 4 porcje):
- 1 kg ziemniaków
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka pomidorów krojonych 400 g
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 10 g korzenia imbiru
- 2 łyżki oleju
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżka cukru brązowego
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka garam masala
- chili
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Wyłóż je w naczyniu żaroodpornym. Cebulę i imbir pokrój drobno i podsmaż na oleju. Papryki pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Dodaj również zmiażdżony czosnek. Gdy papryka zmięknie, dodaj pomidory z puszki oraz sok z cytryny, cynamon, garam masala, cukier brązowy i chili. Podsmażaj. Przełóż na ziemniaki. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Następnie wymieszaj papryki z ziemniakami i zapiekaj całość jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze.
O z pewnością pyszne :))
OdpowiedzUsuńTakie letnie danie uwielbiam
Musiało być bardzo aromatyczne! Ja też przymierzam się do ziemniaczków w indyjską nutą. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuńSmaczne, tylko pomimo zapiekania przez baardzo długi czas, ziemniaki wciąż twarde...
OdpowiedzUsuńDla pewności można ziemniaki na początku podgotować 10 minut.
Usuń