wtorek, 12 sierpnia 2014

Bombajskie Ziemniaczki

Indie w moim domu. Chyba się zakochałam. W palecie aromatów i smaków. 
Słodkie, słone, pikantne i aromatyczne. I garam masala! Coś świetnego.
Wegetariańskie samodzielne danie lub jako dodatek do drobiu czy jagnięciny. 
Najemy się do syta - obiecuje. (:



Składniki (na 4 porcje):
  • 1 kg ziemniaków 
  • 1 zielona papryka 
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 puszka pomidorów krojonych 400 g 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 czerwona cebula 
  • 10 g korzenia imbiru 
  • 2 łyżki oleju 
  • sok z połówki cytryny 
  • 1 łyżka cukru brązowego 
  • szczypta cynamonu 
  • 1 łyżka garam masala 
  • chili
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Wyłóż je w naczyniu żaroodpornym. Cebulę i imbir pokrój drobno i podsmaż na oleju. Papryki pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Dodaj również zmiażdżony czosnek. Gdy papryka zmięknie, dodaj pomidory z puszki oraz sok z cytryny, cynamon, garam masala, cukier brązowy i chili. Podsmażaj. Przełóż na ziemniaki. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Następnie wymieszaj papryki z ziemniakami i zapiekaj całość jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze. 


Warzywa psiankowate 2014

Wartość Kaloryczna  330 kcal (1 porcja)
Białko 8,5 g
Węglowodany 57,5 g
Tłuszcz 6,3 g

4 komentarze:

  1. O z pewnością pyszne :))
    Takie letnie danie uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiało być bardzo aromatyczne! Ja też przymierzam się do ziemniaczków w indyjską nutą. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaczne, tylko pomimo zapiekania przez baardzo długi czas, ziemniaki wciąż twarde...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla pewności można ziemniaki na początku podgotować 10 minut.

      Usuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)