Niesłychane! Takie ciacho na lekką nutę. Tradycyjna ma około 450 kcal. A ta? Ma o wiele mniej. I nieprzeciętny smak czekoladowo-śmietanowy.
Miękka, naponczowana, niebanalna, bo z dodatkiem borówek amerykańskich.
Piękna. Do kawy i lata.
Składniki (na 16 kawałków / formę 24 x 24 cm):
5 jajek
3 kopiaste łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
3 łyżki cukru pudru
Białka ubij z cukrem pudrem na pianę, cały czas miksując dodawaj żółtka, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Masę przełóż do formy (24x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Wyjmij z piekarnika, ostudź i podziel placek ostrym nożem na 2 spody.
- 700 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 opakowania fixu do śmietany
Schłodzoną śmietankę ubijaj mikserem, pod koniec ubijania dodaj cukier i fixy.
- 1 łyżka cukru
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżka spirytusu
- 1/3 szklanki gorącej wody
Wszystko dokładnie wymieszaj - powstanie poncz.
- 25 g gorzkiej czekolady (schłodzonej)
- 200 g borówek
Jeden blat włóż do formy, w której był pieczony. Naponczuj go połową ponczu. Wyłóż 3/4 ubitej śmietany. Przykryj drugim blatem. Naponczuj go pozostałym ponczem. Nałóż na blat pozostałą śmietanę, posyp startą na tarce czekoladą i udekoruj borówkami.
Wartość Kaloryczna 210 kcal (1 kawałek)
Białko 4,3 g
Węglowodany 11 g
Tłuszcz 16 g
Mmm, wygląda naprawdę kusząco :)
OdpowiedzUsuńCzytam przepis i zastanawiam sie gdzie jest oszczędność kalorii ,jajek tyle samo co w moim przepisie , maki tez , śmietanka tłusta ? Więc gdzie ?
OdpowiedzUsuńDo wykonania lżejszej wersji użyłam dużo mniej czekolady oraz masła niż w tradycyjnej wersji.
Usuń