wtorek, 10 stycznia 2012

Tarta Budyniowa

Podwieczorek pod wieczorek. Budyń. kakao. Dzieciństwo. Tarta.




Składniki (na 8 porcji):
Spód:
  • mąka żytnia 200 g (301 kcal /100 g)
  • jogurt naturalny 150 ml
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajo
Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób na jednolitą masę. Ciasto włóż na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie rozwałkuj i wylep ciastem tortownicę (spód + brzegi na 3 cm) wyłożoną papierem do pieczenia (24 cm). Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Nadzienie:
  • 1 i 1/2 szklanki mleka 0,5 %
  • cukier puder 50 g
  • mąka pszenna 50g
  • 2 zółtka
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 2 małe banany
Mleko zagotuj ze skórką z cytryny. Żółtka utrzyj na puszysta masę, cały czas miksując dodaj mąkę i cukier oraz ciepłe mleko. Masę gotuj do uzyskania budyniu, cały czas mieszając by nie dopuścić do powstania grud. Banany pokrój w plasterki i wyłóż nimi dno (2 warstwy). Następnie wylej na to masę budyniową.
Smacznego pałaszowania !


Wartość Kaloryczna  225 kcal (1 porcja)
Białko 7,2 g
Węglowodany 43,2 g
Tłuszcz 3,8 g

17 komentarzy:

  1. Wygląda genialnie! ;)I do tego jest jeszcze z moimi ulubionymi bananami! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności z bananem, z pewnością kiedyś wykorzystam przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mm, to mi wygląda na naprawdę przepyszne ciasto. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda super... budyń i banany= mniam :)

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. o jakie to to musi być smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała. Muszę w końcu kupić odpowiednią formę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaaa! Normalnie nie mogę się oprzeć.. Muszę spróbować. Koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak mało kalorii? Świetnie, muszę zrobić, bo wygląda pysznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszna!! powiedz mi tylko czy ten spód na jogurcie jest chrupki?

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda fantastycznie i pewnie tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda cudnie, na pewno zrobię. Czy możesz tylko ujawnić, jaką część ciasta stanowi jedna porcja?

    OdpowiedzUsuń
  12. Anoinimie, jedna 'blaszka' jest na osiem porcji, zresztą jest to napisane poniżej pierwszego zdjęcia. ;]

    Siaśka, nie jest to wybitna kruchość, raczej taki spód~soft, trochę podlatuje pod plackowatość ;]

    A reszta ludziów - dzięki za przychylne komentarze ;D

    OdpowiedzUsuń
  13. Co można dodać zamiast bananów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maliny i truskawki fajnie będą się komponować. ;)

      Usuń
  14. te zółtka miksuje nad ogniem, bo najpierw zagrzać mleko a potem ze dodac mleko i gotowac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żółtek nie trzeba miksować nad ogniem. Mleko grzejemy osobno. Osobno miksujemy żółtka, dodajemy ciepłe mleko i dopiero wymieszane gotujemy na ogniu. Mam nadzieję, że o to chodziło, by rozjaśnić sytuację. Pozdrawiam. :)

      Usuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)