wtorek, 17 stycznia 2012

Pasztet Serowy

Co za dziwne uczucie, gdy patrzysz do lodówki i nie wiadomo co z niej na kanapkę wziąć... a pospolite połączenie ser + szynka + pomidor powoduje drgawki kubków smakowych. Na ratunek przychodzi pasztetówa. Wybitnie proteinowa, z mięsem, z serem.
All inclusive.




Składniki (na 12 porcji):
  • ser biały chudy 350 g 
  • serek homogenizowany 150 g 
  • 4 jaja 
  • pierś z kurczaka 100 g 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1 mała cebula 
  • 3 łyżki otrąb owsianych 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • papryka słodka i ostra
  • bazylia
Pierś z kurczaka pokrój w na małe kawałeczki, zapanieruj w słodkiej papryce i podsmaż na łyżce oliwy. Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę. Ser dokładnie zmiksuj z serkiem homogenizowanym. W osobnym naczyniu ubij całe jaja, po koniec suto przyprawiając słodką i ostrą papryką oraz bazylią. Połącz masę jajeczną z serem, dodaj sodę, otręby, posiekaną i cebulę usmażonego kurczaka i wszystko dokładnie wymieszaj. Masę przelej do małej keksówki (25 x 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut, a następnie studź na kratce. Po wystudzeniu pokrój w plastry.



Wartość Kaloryczna  100 kcal (1 porcja)
Białko 12 g
Węglowodany 4,5 g
Tłuszcz 3,6 g

2 komentarze:

  1. Do tej pory za prawdziwie niskokaloryczne uważałem pasztety z soczewicy ale jak widzę się myliłem

    OdpowiedzUsuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)