poniedziałek, 23 stycznia 2012

Babka Herbacianka

Babciu, Dziadziu, masz ochotę na babkę?




Składniki (na 8 porcji):
  • mąka żytnia razowa 170 g 301 kcal/100 g
  • cukier 60 g
  • margaryna 70 g
  • 2 żółtka
  • rodzynki 80 g
  • 1 szklanka ulubionej herbaty (z 2 saszetek)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z 1/2 cytryny
Rodzynki zalej herbatą i gotuj przez 5 minut, aż napuchną. Odcedź, a herbatę ostudź. Miękką margarynę utrzyj z cukrem, dodaj żółtka i mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i skórką cytryny.  Następnie wlej herbatę i rodzynki, wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy babkowej lub keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.



Wartość Kaloryczna  200 kcal (1 porcja)
Białko 2,8 g
Węglowodany 30,5 g
Tłuszcz 8,7 g

9 komentarzy:

  1. o, z mąką razową, ciekawe..

    OdpowiedzUsuń
  2. piekłam ostatnio babkę herbacianą z mąką pszenną, pyszna była :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dla fana herbaty perfekcyjna

    OdpowiedzUsuń
  4. Babkę to ja zawsze ;) Śliczna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Szczerze czekałem na taki przepis na tego typu ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawa ta babka, nigdy o takiej nie słyszałam, dlatego postanowiłam wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mąką razowa - bardzo dorze :) Tak dalej a będzie to coraz zdrowasze !

    Ja osobiście biegam i zalecam się do kilku porad i nie mam problemu z wagą;) http://jak-biegac.pl/bieganie/polska-biega

    OdpowiedzUsuń
  8. zamiast niezdrowej margaryny polecam masło. A tak, to ok ;-)

    OdpowiedzUsuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)