Babciu, Dziadziu, masz ochotę na babkę?
Składniki (na 8 porcji):
- mąka żytnia razowa 170 g 301 kcal/100 g
- cukier 60 g
- margaryna 70 g
- 2 żółtka
- rodzynki 80 g
- 1 szklanka ulubionej herbaty (z 2 saszetek)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka z 1/2 cytryny
Rodzynki zalej herbatą i gotuj przez 5 minut, aż napuchną. Odcedź, a herbatę ostudź. Miękką margarynę utrzyj z cukrem, dodaj żółtka i mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i skórką cytryny. Następnie wlej herbatę i rodzynki, wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy babkowej lub keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
Wartość Kaloryczna 200 kcal (1 porcja)
Białko 2,8 g
Węglowodany 30,5 g
Tłuszcz 8,7 g
o, z mąką razową, ciekawe..
OdpowiedzUsuńpiekłam ostatnio babkę herbacianą z mąką pszenną, pyszna była :)
OdpowiedzUsuńdla fana herbaty perfekcyjna
OdpowiedzUsuńBabkę to ja zawsze ;) Śliczna.
OdpowiedzUsuńSzczerze czekałem na taki przepis na tego typu ciasto :)
OdpowiedzUsuńale baba :D pyycha!
OdpowiedzUsuńciekawa ta babka, nigdy o takiej nie słyszałam, dlatego postanowiłam wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMąką razowa - bardzo dorze :) Tak dalej a będzie to coraz zdrowasze !
OdpowiedzUsuńJa osobiście biegam i zalecam się do kilku porad i nie mam problemu z wagą;) http://jak-biegac.pl/bieganie/polska-biega
zamiast niezdrowej margaryny polecam masło. A tak, to ok ;-)
OdpowiedzUsuń