Podwieczorek
pod wieczorek. Budyń. kakao. Dzieciństwo.
Tarta.
Składniki (na 8 porcji):
Spód:
- mąka żytnia 200 g (301 kcal /100 g)
- jogurt naturalny 150 ml
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 jajo
Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób na jednolitą masę. Ciasto włóż na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie rozwałkuj i wylep ciastem tortownicę
(spód + brzegi na 3 cm) wyłożoną papierem do pieczenia
(24 cm). Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Nadzienie:
- 1 i 1/2 szklanki mleka 0,5 %
- cukier puder 50 g
- mąka pszenna 50g
- 2 zółtka
- skórka z 1/2 cytryny
- 2 małe banany
Mleko zagotuj ze skórką z cytryny. Żółtka utrzyj na puszysta masę, cały czas miksując dodaj mąkę i cukier oraz ciepłe mleko. Masę gotuj do uzyskania budyniu, cały czas mieszając by nie dopuścić do powstania grud. Banany pokrój w plasterki i wyłóż nimi dno
(2 warstwy). Następnie wylej na to masę budyniową.
Smacznego pałaszowania !
Wartość Kaloryczna 225 kcal (1 porcja)
Białko 7,2 g
Węglowodany 43,2 g
Tłuszcz 3,8 g
Wygląda genialnie! ;)I do tego jest jeszcze z moimi ulubionymi bananami! ;)
OdpowiedzUsuńPyszności z bananem, z pewnością kiedyś wykorzystam przepis :D
OdpowiedzUsuńMm, to mi wygląda na naprawdę przepyszne ciasto. :)
OdpowiedzUsuńwygląda super... budyń i banany= mniam :)
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
o jakie to to musi być smakowite :)
OdpowiedzUsuńWspaniała. Muszę w końcu kupić odpowiednią formę :)
OdpowiedzUsuńJaaa! Normalnie nie mogę się oprzeć.. Muszę spróbować. Koniecznie!
OdpowiedzUsuńTak mało kalorii? Świetnie, muszę zrobić, bo wygląda pysznie!:)
OdpowiedzUsuńwyglada obłędnie :)
OdpowiedzUsuńpyszna!! powiedz mi tylko czy ten spód na jogurcie jest chrupki?
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie i pewnie tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie, na pewno zrobię. Czy możesz tylko ujawnić, jaką część ciasta stanowi jedna porcja?
OdpowiedzUsuńAnoinimie, jedna 'blaszka' jest na osiem porcji, zresztą jest to napisane poniżej pierwszego zdjęcia. ;]
OdpowiedzUsuńSiaśka, nie jest to wybitna kruchość, raczej taki spód~soft, trochę podlatuje pod plackowatość ;]
A reszta ludziów - dzięki za przychylne komentarze ;D
Co można dodać zamiast bananów?
OdpowiedzUsuńMaliny i truskawki fajnie będą się komponować. ;)
Usuńte zółtka miksuje nad ogniem, bo najpierw zagrzać mleko a potem ze dodac mleko i gotowac
OdpowiedzUsuńŻółtek nie trzeba miksować nad ogniem. Mleko grzejemy osobno. Osobno miksujemy żółtka, dodajemy ciepłe mleko i dopiero wymieszane gotujemy na ogniu. Mam nadzieję, że o to chodziło, by rozjaśnić sytuację. Pozdrawiam. :)
Usuń