poniedziałek, 16 lutego 2015

Domowe Mleko Kokosowe.

Pora na kolejne wegańskie mleko domowego wyrobu na blogu. Oryginalnie tutaj (link), a dziś u mnie. Było kiedyś ryżowe , teraz czas na bardziej słodkie - kokosowe. Idealne do koktajlów (zresztą na jego bazie pojawią się takowe na blogu), kakao, deserów. Zresztą, któż nie kocha zapachu i smaku Bounty? Jemy. Pijąc.

Składniki (na ok 400 ml):
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 2 szklanki wrzątku
Wiórki zalej 1 szklanką gorącej wody, przykryj i odstaw na ok. 2 godziny. Po tym czasie dodaj 1/2 szklanki gorącej wody i blenduj wszystko parę minut. Następnie przesącz mleko przez drobne sitko / gazę. Postaraj się wycisnąć jak najwięcej wody z wiórek. Następnie do mleka dodaj pozostałe 1/2 szklanki wody, zmiksuj. Gotowe. Mleko przechowuj w lodówce, w zamkniętym opakowaniu max 2 dni. 


Wartość Kaloryczna 62 kcal (100 ml)
Białko 0,5 g
Węglowodany 0,5 g
Tłuszcz 5,9 g



3 komentarze:

  1. takie domowe mleko kokosowe to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę spróbować! Duża różnica jest w smaku po między twoim, a tym kupnym?

    OdpowiedzUsuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)