Pora na kolejne wegańskie mleko domowego wyrobu na blogu. Oryginalnie tutaj (link), a dziś u mnie. Było kiedyś ryżowe , teraz czas na bardziej słodkie - kokosowe. Idealne do koktajlów (zresztą na jego bazie pojawią się takowe na blogu), kakao, deserów. Zresztą, któż nie kocha zapachu i smaku Bounty? Jemy. Pijąc.
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 2 szklanki wrzątku
Wiórki zalej 1 szklanką gorącej wody, przykryj i odstaw na ok. 2 godziny. Po tym czasie dodaj 1/2 szklanki gorącej wody i blenduj wszystko parę minut. Następnie przesącz mleko przez drobne sitko / gazę. Postaraj się wycisnąć jak najwięcej wody z wiórek. Następnie do mleka dodaj pozostałe 1/2 szklanki wody, zmiksuj. Gotowe. Mleko przechowuj w lodówce, w zamkniętym opakowaniu max 2 dni.
Białko 0,5 g
Węglowodany 0,5 g
Tłuszcz 5,9 g
takie domowe mleko kokosowe to jest to!
OdpowiedzUsuńwłaśnie robię :D
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować! Duża różnica jest w smaku po między twoim, a tym kupnym?
OdpowiedzUsuń