sobota, 28 lutego 2015

Ciasto na Pizzę z Kwasem Chlebowym

Uwielbiam smaczek kwasu chlebowego. Smak niczym cola, dla tych co lubią potrawy z ziemi (jak to mawia moja siostra). W każdym razie spód jest niecodzienny i warty wypróbowania. A jak nie lubisz kwasu - i tak nie masz się czego obawiać. Jego smak jest praktycznie niewyczuwalny. 
Co o pizzy? Idealny cienki spód. Chrupki, utrzymuje ciężar składników, a przy tym lekki i mało "bułowaty"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Na zdjęciu widzicie moją wariację smakową. 
Czarne oliwki - pieczarki - suszone pomidory z oliwy - żółty ser
A na spodzie sos czosnkowo-pomidorowy.

 Składniki (na 1 duży spód):
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół kostki drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pół szklanki kwasu chlebowego
  • szczypta soli

Drożdże zasyp cukrem, następnie zalej kwasem chlebowym i mieszaj do czasu rozpuszczenia drożdży. Wymieszaj mąkę, oliwę i sól. Następnie dodaj do mąki mieszankę drożdżową i wyrabiaj ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce, do czasu aż ciasto wyraźnie powiększy swoją objętość. Rozwałkuj, wyłóż sos i składniki - to już zostawiam Waszej inwencji twórczej. :) Piecz pizzę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 8-10 minut. 


Wartość Kaloryczna 950 kcal (1 spód)
Białko 28,2 g
Węglowodany 181 g
Tłuszcz 13,3 g

5 komentarzy:

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)