poniedziałek, 30 września 2013

Mleko Wegańskie. Roślinne. Ryżowe.

Ratuuuuuunku! Nie ma mleka w lodówce. Nogi odmawiają posłuszeństwa. Za oknem lawina śnieżno-błotna i do sklepu nie dotrę... Tylko ryż został. Ryż? Więc i mleko masz.
~~
Co jak co, ale nie spodziewałam się, że kiedyś wyprodukuje własne mleko. W mojej blokowej kuchni. A tu, dzięki Koralinie i jej QuchniaWege powstało -  cudne, pachnące wanilią. Idealna baza dla wieczornych koktajli i porannych płatków owsianych.
Dla tych, co wegańskim stylem życia kierują się - mleko upragnione ! 





Składniki ( na 750 ml mleka):
  • 1 woreczek ryżu brązowego 
  • aromat waniliowy
Ugotuj ryż z 10 kroplami aromatu. Przełóż do garnka, dodaj 3 szklanki wrzątku i bardzo dokładnie zblenduj. Następnie przelej przez sitko, by odcedzić mleko z cząstek ryżowych. Trzymaj w zamkniętym pojemniku w lodówce maksymalnie przez 4 dni. 

Wartość Kaloryczna 42 kcal (100 ml)    
Białko 1,2 g     
Węglowodany  8,2 g     
Tłuszcz 0,4 g

8 komentarzy:

  1. a to ciekawostka! takiego mleka jeszcze nie widziałam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha, ja też byłam zaskoczona. Kuchnia co krok zadziwia ;D

      Usuń
  2. No proszę, a ja wczoraj robiłam migdałowe! Domowej roboty mleka są najlepsze :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jakże. Wiesz co jesz , w tym przypadku pijesz, a i ile satysfakcji <3

      Usuń
  3. zrobie, zrobię! na pewno zrobię! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł! muszę go koniecznie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Elegancko przystrojony słoik :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)