Najlepsze drugie śniadanie. Daje kopa. Gdy nie znajdujesz swoich ulubionych ciastek na półce robisz swoje. Jeszcze lepsze.
Owsiana bomba. Klasyczne połączenie włoskiego orzecha i rodzynki jej zapalnikiem.
Składniki (na 8 batonów):
- 1 jajo
- 2 szklanki płatków owsianych
- orzechy włoskie 50g
- garść rodzynek
- 2 łyżki miodu
Płatki owsiane upraż na patelni teflonowej wraz z posiekanymi orzechami włoskimi. Przełóż do miski. Dokładnie wymieszaj z rodzynkami, jajkiem i miodem. Foremkę (moja to keksówka 30x12 cm) wyłóż folią aluminiową. Masę przełóż do foremki i dokładnie dociśnij do dna, aby była zwarta. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut. Jeszcze gorące podziel na 8 porcji. Smacznego owsianego !
Wartość Kaloryczna 180 kcal (1 baton)
Białko 5 g
Węglowodany 25 g
Tłuszcz 6,4 g
pycha :) Domowe batoniki najlepsze :)
OdpowiedzUsuńpolecam zastąpić jajko dwoma zgniecionymi widelcem bananami, a do masy dodać żurawinę.. pycha!
Usuń