czwartek, 26 września 2013

Batony. Fitness.

Najlepsze drugie śniadanie. Daje kopa. Gdy nie znajdujesz swoich ulubionych ciastek na półce robisz swoje. Jeszcze lepsze. 
Owsiana bomba. Klasyczne połączenie włoskiego orzecha i rodzynki jej zapalnikiem.




Składniki (na 8 batonów):
  • 1 jajo 
  • 2 szklanki płatków owsianych 
  • orzechy włoskie 50g 
  • garść rodzynek 
  • 2 łyżki miodu
 Płatki owsiane upraż na patelni teflonowej wraz z posiekanymi orzechami włoskimi. Przełóż do miski. Dokładnie wymieszaj z rodzynkami, jajkiem i miodem. Foremkę (moja to keksówka 30x12 cm) wyłóż folią aluminiową. Masę przełóż do foremki i dokładnie dociśnij do dna, aby była zwarta. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut. Jeszcze gorące podziel na 8 porcji. Smacznego owsianego !


Wartość Kaloryczna 180 kcal (1 baton)   
Białko 5 g    
Węglowodany  25 g   
Tłuszcz 6,4 g 

2 komentarze:

  1. pycha :) Domowe batoniki najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam zastąpić jajko dwoma zgniecionymi widelcem bananami, a do masy dodać żurawinę.. pycha!

      Usuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)