czwartek, 5 stycznia 2012

Kurczak a'la Pizza

Styczniowe obiady to prawie obiado-kolacje. Ciemno, coraz ciemniej, już nie widać c na talerzu leży i jak szybko znika. Trochę Italii w kurczaku nie zaszkodzi. Może tylko polepszyć. Nastrój, doznania smakowe i marzenia o słonecznych plażach południa.



 Składniki (na 2 porcje):
  • 1 podwójna pierś kurczaka 
  • ser mozarella light pół kulki
  • 6 czarnych oliwek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka keczupu
  • oregano 
  • pieprz 
  • papryka słodka
Pierś umyj, odetnij tłuszcz i podziel na 2 części. W każdej piersi zrób nożem sakiewkę (na nadzienie). Wymieszaj 1 łyżkę octu, oliwy z oliwek i wody ze słodką papryką, pieprzem i oregano. Utworzoną marynatą zalej piersi i odłóż je na 20 minut do lodówki. Mozzarellę zetrzyj na tarce, oliwki pokrój w cienkie talarki. Wymieszaj ser, oliwki i keczup, przypraw oregano. Nałóż nadzienie do sakiewek w zamarynowanych piersiach. Piecz na blaszce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. 


Wartość Kaloryczna  280 kcal ( 1 porcja ) 
Białko 37 g
Węglowodany 1,8 g
Tłuszcz 13,5 g

8 komentarzy:

  1. pominęłabym oliwki, ale poza tym pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, to moje smaki! Zdecydowanie!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Cyce!! :D Kurczę, ale wolę wołowinkę, muu! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada smacznie :)
    Uh.. ja żyje na 1000 kcal od niepamietam kiedy :P
    Oczywiscie zdarzaja mi sie wyskoki ale co tam xD

    OdpowiedzUsuń
  5. jej jaki pyszny widok... aż ślinka cieknie :)))

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)