piątek, 2 maja 2014

Muffinki z Ciecierzycy

Mięsiste muffinki idealną alternatywą na drugie śniadanie podczas ciężkiego dnia mogą okazać się. Smak specyficzny, ale podniebienia znające cieciorkę od razu się w nich rozsmakują. 
Moje początki z tym strąkiem. No to na słodko!

Składniki (na 12 muffinek):
  • 1 banan 
  • 1 puszka ciecierzycy (400 g)
  • 2 jaja 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • garść żurawiny suszonej 
  • 3 łyżki cukru trzcinowego 
Ciecierzycę odsącz z zalewy. Banana pokrój na mniejsze kawałki. Do miski wrzuć banana, cieciorkę, wbij jajka, dodaj cukier i proszek do pieczenia. Wszystko zblenduj na gładko. Na końcu wmieszaj żurawinę. Nakładaj masę - 2 łyżki do jednej papilotki. Piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

Wartość Kaloryczna 80 kcal (1 sztuka)
Białko 3 g    
Węglowodany  12,2 g   
Tłuszcz 2 g

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię wypieki z fasoli czy innych strączków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Są pycha! Właśnie zrobiłam :) Zamiast żurawiny dodałam papaję suszoną i rodzynki (żurawiny akurat nie miałam). Cukier jest chyba zbędny - jak dla mnie wyszły trochę za słodkie. Babeczki mocno przyległy mi do papilotek - czy Tobie też? Nie piekłam nigdy żadnych innych mufinek, więc nie wiem czy tak robi się zawsze. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, są słodziutkie ale charakterne. I podoba mi się Twoja kombinacja z papają. ;) Moje także przylegały do papierowych foremek. Najlepsze w tym przepisie byłby silikonowe foremki muffinkowe.
      Pozdrawiam! ;)

      Usuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)