poniedziałek, 19 maja 2014

Sernik na Krakersowym Spodzie

Szalony jak karuzela. Z madonnami. Sernik z bajeczną skorupką. Prowadzi do oczopląsu i sięgnięcia po drugi kawałek. Słony spód równoważy cukierkową górę. Znak harmonii świata zachowany. 
Maturalna meta już niedługo. Można kucharzyć.



Składniki (na 12 porcji/ tortownicę 21 cm):
  • 22 krakersy solone 
  • 60 g masła 
  • 1 łyżeczka cynamonu
Krakersy pokrusz. Roztop masło. Wymieszaj krakersy, płynne masło i cynamon. Wyłóż masą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 500 g sera białego chudego 
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki mąki 
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 3 łyżki cukru trzcinowego 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • barwniki spożywcze (moje w proszku)
Ser zmiksuj na gładką masę, i cały czas mieszając dodaj cukier waniliowy i cukier trzcinowy, następnie śmietanę, jajka i mąkę. Pracuj robotem, aż powstanie gładka masa. Połowę z niej przełóż na krakersowy spód. Drugą połowę podziel na mniejsze części ( u mnie 4 - następnie wymieszałam każdą z nich z innym barwnikiem - zielonym, czerwonym, zielonym i niebieskim). Wykładaj po łyżce masy z każdego koloru na pierwszą część masy, aż cała zostanie przykryta. Do tworzenia wzorków można użyć wykałaczki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 minut. Po upieczeniu studź w nagrzanym piekarniku. Potem przechowywać sernik w lodówce.


Wartość Kaloryczna 165 kcal (1 porcja)
Białko 11,6 g    
Węglowodany  12 g   
Tłuszcz 7,6 g 

3 komentarze:

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)