czwartek, 29 maja 2014

Sorbet Cytrusowo - Truskawkowy

Na ochłodę lody. A raczej sorbety. Tryskający owocami. Dietetyczne lody można by rzec! Minimalne doładowanie kaloryczne przy maksymalnej przyjemności zajadania. I orzeźwiającym chłodzeniu. 
Truskawki królują. Upały też. 

Składniki (na 600 g sorbetu):
  • pół kilo truskawek 
  • 1 pomarańcza 
  • 1 cytryna

Z pomarańczy i z cytryny wyciśnij sok. Truskawki obierz z szypułek. Wszystkie składniki zblenduj na gładko. Wstaw do zamrażarki i co godzinę wyjmuj i mieszaj widelcem, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Sorbet nie powinien być za bardzo zmrożony. Przed podaniem lepiej przełożyć go z zamrażarki do chłodni.


Wartość Kaloryczna 55 kcal (100 g)
Białko 1,2 g    
Węglowodany  10,2 g   
Tłuszcz 0,5 g

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszystko gdzie można wykorzystać truskawki. A Twój sorbet jest idealnym orzeźwieniem na nadchodzące wakacyjne upały.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Truskawki trzeba wykorzystywać póki je mamy! Bo to samo dobro. ;)

      Usuń
  2. Jego kolor mnie przyciągnął - aż chce się spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ mają intensywny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  4. szkoda, że dziś nie ma upału, na 1000% bym sobie je zrobil

    OdpowiedzUsuń
  5. Przyniosłem dopiero co świeże pierwsze truskawki z działki. Ciekawe jak się nadadzą. Już to czuje Mniam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie najlepsze! Zazdroszczę truskawek "własnej" produkcji. ;)

      Usuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)