poniedziałek, 23 marca 2015

Babeczki na Soku Owocowym

Wiosna wita! Można zrobić coś dla duszy, dla ciała, dla podniebienia. Ja zrobiłam babeczki. Takie wilgotne. Szczerze mówiąc - zjadłam praktycznie całą partię. Na zdrowie. Bom chora. 
Czemu są wyjątkowe? Mają w sobie sok. Owocowy. I w tym punkcie liczę na Twoją wariację. Moją był taki z jabłek i aronii, z Ogrodów Sabinu. Mieszanka niewypróbowana wcześniej. Smakuję po prostu jak wyciśnięty z sokowirówki. Świetny. Dołap kiedyś, jak go spotkasz. Tak, to reklama. Nie, nie wymuszona. Bo. Zakochałam się. 
Ale jedzmy, pijąc - jedząc. 
Babeczki w pół godziny, start. 

Składniki (na 12 babeczek):
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  •  pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka soku jabłkowego z aronią (ale możesz szaleć)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 40 g rodzynek
Rodzynki zalej gorącą wodą. Suche składniki - mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, cynamon - wymieszaj. Jajko roztrzep, dodaj olej i sok. Rodzynki odcedź z wody. Wymieszaj suche i mokre składniki + rodzynki. Przełóż masę do 12 papierowych foremek na babeczki - muffinki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 12 minut. Yeah!


Wartość Kaloryczna 170 kcal (1 babeczka)
Białko 3,3 g
Węglowodany 22,1 g
Tłuszcz 7,6 g

6 komentarzy:

  1. Lubię aronię, a na dodatek jest zdrowa. Babeczki muszą być pyszne (:

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszniutkie. Aronię odkrywam wciąż i wciąż.

      Usuń
  2. Czy te papilotki są małe? Takie większe chyba dłużej by musiały siedzieć >.<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Normalne muffinowe. I tyle wystarcza, naprawdę. ;)

      Usuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)