poniedziałek, 30 maja 2011

Pełnoziarniste Ciasto Jogurtowe

Konkretne ciasto pełne korzennego aromatu i jogurtowej delikatności. Dietetyczne?! Kto by pomyślał -  gdy powiedziałam to moim znajomym, byli bynajmniej zszokowani :)  . Pomysł na szast-prast, szybko się robi, ładnie rośnie, i zawsze się udaje.
Przepis można nazwać "mostem" łączącym "tych na diecie" i "tych, co sobie mogą... " . No bo to "ciasto", a ciasta to rodzaj słodyczy. No i można pozwolić sobie na 2 lub nawet 3 kawałki :)



Składniki (na 12 porcji):
  • 1 łyżeczka sody do pieczenia 
  • 1 szklanka chudego jogurtu naturalnego (200 g )
  • 2 łyżki margaryny Rama (30 g)
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego (100 g )
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego 
  • 1 ubite jajo 
  •  mąka żytnia (200 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
Sodę do pieczenia wymieszaj z odrobiną jogurtu, dodaj pozostały jogurt, wymieszaj i odstaw na 5 minut. Następnie dodaj margarynę, cukier, aromat waniliowy i połowę ubitego jaja. Ubij, aż masa nabierze kremowej konsystencji, mieszając dodawaj resztą jaja. Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy wymieszaj z masą jogurtową. Przełóż do keksówki wyłożonej pergaminem do pieczenia. Piecz 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Zostaw w formie na 10 minut. Gdy ciasto ostygnie, pokrój je na 12 części.

Wartość Kaloryczna  115 kcal (1 porcja)
Białko 2,5 g
Węglowodany 21,4 g
Tłuszcz 2,7 g

12 komentarzy:

  1. Fajny pomysł, pięknie się prezentuje :) a te suszki na zdjęciu boskie :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciacho, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z suszkami to taka mała inwencja twórcza, hmmm.. wakacyjna :)
    A na ciacho chętnie zapraszam :))

    OdpowiedzUsuń
  4. jest przepyszne !! kocham Cie !

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialny przepis, az chce sie wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Według przepisu mam dać 200g mąki żytniej i 200 g jogurtu,tak ? Pytam ponieważ zrobiłam tak jak jest podane a ciasto wyszło gęste jak skała ,nie dało się go rozmieszać , nie wiem czemu .. :(

    OdpowiedzUsuń
  7. cóż koleżanka nie odpowiedziała, widocznie nie przetestowała, a ja również chciałąbym znać odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomyłka w proporcjach, nie 2 szklanki a 200 g mąki czyli jakieś 1 i 1/2 szklanki

      Usuń
    2. A mąka żytnia typ 200, czy zwykła? :)

      Usuń
    3. Przepraszam, typ 2000 oczywiście.

      Usuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)