sobota, 21 maja 2011

Kotlety Ziemniaczane z Salsą

Słysząc o kotletach, na myśl przychodzą kaloryczne, mięsne dania. Nic bardziej mylnego ! 
W poczciwym ziemniaku tkwi wielki potencjał, czemu więc nie wcisnąć go w tę 'mięsną' kategorię. Ziemniaczane kotleciki mają tę przewagę nad tradycyjnymi, że nie zawierają prawie w ogóle tłuszczu (tylko 4, 7 g na porcję ! ).
Przepis idealny do wykorzystywania resztek np. gdy z obiadu zostaną ci ugotowane ziemniaki można wyczarować królewską kolację ( do Polski ziemniaki trafiły za pośrednictwem króla Sobieskiego :)).

Składniki (na 2 porcje):
  • 4 ziemniaki
  • jajko
  • śmietana 12% 1 łyżka
  • mąka 1 łyżka
  • bułka tarta 2 łyżki 
  • 2 pomidory
  • Jogurt Naturalny 2 łyżki
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • papryka ostra
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować, utłuc na sypko. Dodać mąkę, śmietanę, jajko, przyprawić pieprzem i wszystko bardzo dobrze wymieszać. Następnie formować kotleciki i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć z dwóch stron.
Pomidory umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki posiekać. Pomidory, natkę i jogurt naturalny wrzucić do malaksera, przyprawić papryką i zmiksować.
Kotlety przełożyć na półmiski i polewać sosem.    
Następnie... można siadać do stołu i brać się za jedzenie :) Smacznego!

Wartość Kaloryczna 280 kcal ( 1 porcja )
Białko 11 g
Węglowodany 49,2 g
Tłuszcz 4,7 g

6 komentarzy:

  1. Piękne, trzeba by zrobić niedługo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. na pewno się skuszę, coś innego i w dodatku dietetycznego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dwie porcje czyli 2 placki?

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie to dietetyczne?

    OdpowiedzUsuń
  5. jak zamienisz bułkę tartą i mąkę otrębami a śmietanę fogurtem greckim to będzie już super dietetyczne i tak samo pyszne ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Im ciekawsze wariacje i lżejsze, tym lepiej. :)

      Usuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)