sobota, 22 sierpnia 2015

Zupa - Krem z Dyni. Szybka. Z Curry.

Mało dyni na blogu. Zupa krem (krym - jestem z Małopolski to mogę tak mówić pisząc:)) bardzo prostą potrawą jest. I bardzo sytą. I szybko znikającą. Curry podsyca barwę i delikatny smak owej dyni. Kaloriowo? Bardzo zgrabnie
A dynia z ogródka. Ha. 

Składniki (na 6 porcji):
  • 1 kg dyni (nieobranej)
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • pęczek natki pietruszki
  • 1,5 l bulionu warzywnego (u mnie z dwóch kostek- wybaczcie)
  • przyprawa curry
  • papryka słodka, chili
  • sól, pieprz
Dynię, ziemniaki, marchewkę obieramy i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek siekamy na drobno. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy czosnek i cebulę. Gdy się zeszklą, dorzucamy wszystkie pokrojone warzywa. Dusimy pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie a dynia wyda soki. Zdejmujemy patelnię z ognia. Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy ciepłym bulionem. Teraz doprawiamy papryką słodką, curry, solą i pieprzem cały czas kontrolując smak. Można dodać też chili dla większej wyrazistości smaku, ale z umiarem :) Podajemy z posiekaną natką pietruszki lub z grzankami własnej roboty takich jak przy Gazpacho (link) lub Czosnkowej z boczkiem i grzankami (link). 


Wartość Kaloryczna 150 kcal (1 porcja zupy)
Białko 3,9 g
Węglowodany 23,5 g
Tłuszcz 5,5 g


10 komentarzy:

  1. UWIELBIAM KREM Z DYNI! PYSZNIE! :)

    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i może coś wyczaruję. :)

      Usuń
  2. Dynia z curry musi być obowiązkowo, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis...wygląda apetycznie ;) ja ostatnio też roiłam krem z dyni tylko trochę inaczej. Zapraszam do mnie ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. W takim wydaniu jeszcze nie zasmakowałam dyni. Dziekuje za inspiracje

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam i wyszło super. Blender z panasonica spisał się rewelacyjnie. ja dodałam jeszcze troszkę imbiru do tego przepisu i zrobiłam małe grzaneczki. Wszystko - rewelacja !

    OdpowiedzUsuń
  6. Żona zachwycona ... chociaż pierwszy garnek poszedł do zlewu :D

    OdpowiedzUsuń
  7. dobrze, że sezon na dynię już niedługo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dynia czyli samo zdrowie! ;)

    OdpowiedzUsuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)