środa, 19 sierpnia 2015

Quiche z Bakłażanem, Cukinią, Serem Feta i Suszonymi Pomidorami

Pyszny kisz vel tartę na słono zmajstrowałam. Z taakiej cukinii i fioletowego pana bakłażana. Włoskie smaki kolejny raz (przepis) na językach. Konkretne. Zakochacie się.
Tarta nie należy do tych małokalorycznych - jest syta i apenińska !
Można pojeść a do tego wypić wino i śmiać się do zachodu słońca. Oto moja propozycja podania. :)

Dzięki za przepis, Smaki Alzacji >> 


Ciasto:
  • 1 żółtko
  • 100 g zimnego masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki soli
Mąkę przesiej, masło posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj w misie i wyrób ciasto. Gotową kulę owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Następnie formę na tartę wylep ciastem (dół i boki). Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut. 

Nadzienie:
  • pół bakłażana
  • pół małej cukinii
  • 60 g pomidorów suszonych w oleju 
  • 100 g sera typu feta (z ziołami prowansalskimi)
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • bazylia
  • 6 łyżek śmietany 18 %
  • 3 jaja
  • sól, pieprz
Bakłażana i cukinię umyj, wydrąż pestki i pokrój w pół krążki. Ułóż na blaszce wyłożonej papieprem do pieczenia i pędzelkiem posmaruj każdy kawałek oliwą. Piecz w piekarniku w 220 stopniach około 15 minut. Wyjmij. Pomidory suszone pokrój w kawałeczki, fetę w kosteczkę a pietruszkę drobno posiekaj.
Na podpieczonym kruchym spodzie ułóż upieczone warzywa, pokrojone pomidory, fetę, posyp pietruszką. Jajka roztrzep w miseczce widelcem, dodaj śmietanę i przypraw solą, suszoną bazylią i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Polej wierzch. Włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz około 25 minut (do momentu aż śmietana się zetnie). 


Warzywa psiankowate 2015

Wartość Kaloryczna 2348,85 kcal (cała tarta)

Białko 64,53 g
Węglowodany 148,15 g
Tłuszcz 168,29 g

10 komentarzy:

  1. Zacna tarta. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za zaproszenie. Już dołączam. :)

      Usuń
    2. Dziękuję i proszę o więcej takich przepisów ;)

      Usuń
  2. Chciałabym spróbować bo wygląda przepysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie długo chyba podkradnę ten przepis do siebie bo wygląda smakowicie ;)
    http://artofcooking2.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł na kolację, ale zamienie baklazana na cukinie, bo nie przepadam za bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie. Lubię cukinie:)

    OdpowiedzUsuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)